Με τη μορφή της 13ης σύνταξης σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τα παλιά αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους σε βάθος 5-6 ετών, μετά την απόφαση του ΣτΕ ενώ μελετάται και η εφάπαξ καταβολή των «κομμένων» δώρων (800 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται – η τελική πολιτική απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – προβλέπει τα εξής:

  • Οι δικαιούχοι των αναδρομικών του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) θα ανέλθουν στα 2,5 εκατομμύρια. Δηλαδή τα παλιά αναδρομικά (μετά την απόφαση του ΣτΕ θα τα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι (πριν από το 2016) ανεξάρτητα αν είχαν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ένα κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, το οποίο ως μόνο αποτέλεσμα θα είχε οι συνταξιούχοι να επωμιστούν έξοδα και να καθυστερήσουν ακόμη και αρκετά χρόνια να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ την ίδια στιγμή θα παρέμενε η δημοσιονομική αβεβαιότητα για το Δημόσιο. To οικονομικό επιτελείο περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναμένεται σύντομα να λύσει τον γρίφο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου.
  • Η εξόφληση θα γίνει σταδιακά και συγκεκριμένα σε ετήσιες δόσεις (εξετάζονται και οι εξαμηνιαίες) σαν δηλαδή να καταβάλλεται κάθε χρόνο – και μέχρι την εξόφληση – μια 13η σύνταξη.
  • Χαµηλοσυνταξιούχοι που έχασαν µόνο τα δώρα των 800 ευρώ εξετάζεται να λάβουν εφάπαξ τα ποσά.
  • Η έναρξη καταβολής των αναδρομικών θα γίνει από το 2021.
  • Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ.

-Τα ποσά που καλείται να επιστρέψει το Δημόσιο

-Ο χάρτης των αναδρομικών

-Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ που κυκλοφορεί