Εγινε ο Τραμπ… τουρκοφάγος; Αν διαβάσει κανείς όσα μεταδόθηκαν από το πρωί για «έντονη δυσαρέσκεια» του αμερικανού προέδρου αναφορικά με την προσευχή στην Αγία Σοφία και τις προκλήσεις των Τούρκων, τότε ναι ο αμερικανός πρόεδρος είναι… εξοργισμένος με τον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον και όσα λένε και εδώ στην Αθήνα, είναι ότι o Τραμπ και γενικότερα η αμερικανική κυβέρνηση δεν εξέφρασαν καμιά έντονη δυσαρέσκεια. Είπαν και στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι ανησυχούν για τις τουρκικές κινήσεις, τόνισαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τα δικαιώματα του Πατριαρχείου, αλλά και ότι θα μιλήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Όπως είπα σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, η Αμερική θα παραμείνει σταθερή με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκκληση της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστης», τόνισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο αντιπρόεδρος Πενς έγραψε επίσης:

«Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Λατρεύουμε την πίστη και τα φιλανθρωπικά έργα των 1,5 εκατομμυρίων μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το ΑΠΕ έγραψε ότι μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά,  ο κ. Τραμπ, έμαθε για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Κι εκεί υποτίθεται ότι υπήρξε η «έντονη δυσαρέσκεια», η οποία όμως δεν βγαίνει από πουθενά.

Αλλωστε, ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση μέχρι στιγμής, που να αναφέρεται σε συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ελπιδοφόρο.

Είναι προφανές ότι από την Ουάσιγκτον ούτε ζητήθηκε από την Τουρκία να ακυρώσει την ντροπιαστική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά ούτε και ασκείται κάποια σοβαρή πίεση.

Γενικόλογες αναφορές και μάλιστα προ τετελεσμένων γεγονότων δεν μπορούν να αλλάξουν τη στάση του Ερντογάν, κάτι που βλέπουμε και από την προσευχή που γίνεται στην Αγία Σοφία.