Τρεις μήνες έχουν περάσει από την αποπομπή του από τη θέση του υπουργού υγείας της Βραζιλίας. Πλέον, οι χειρότεροι φόβοι του Λουίζ Χενρίκε Μαντέτα γίνονται πραγματικότητα.

Την Τρίτη, η Βραζιλία κατέγραψε σχεδόν 68.000 νέα κρούσματα κοροναϊού, θλιβερό ρεκόρ που ξεπερνά το προηγούμενο κατά περισσότερο από 20% και ανταγωνίζεται πλέον τους αποτρόπαιους απολογισμούς των ΗΠΑ, μιας χώρας με 50% μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ζήτημα εβδομάδων οι 100.000 νεκροί

Ο Μαντέτα, ο οποίος πίεζε για γρήγορη και άμεση καραντίνα από την αρχή της πανδημίας, απολύθηκε στα μέσα Απριλίου αφού ήρθε σε δημόσια διαμάχη με τον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου. Σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο 55χρονος γιατρός καταδίκασε τους χειρισμούς της Βραζιλίας για τον περιορισμό της πανδημίας και δήλωσε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100.000.

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα επιστημονικό χάος, χωρίς να υπάρχει κανείς με αρκετή αξιοπιστία για να βγει και να πει τι πρέπει να γίνει στη Βραζιλία», δήλωσε ο Μαντέτα από την πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ. «Το υπουργείο υγείας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν εγκαταλείψει την υπόθεση».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν έχει υπουργό υγείας από τις 15 Μαΐου, όταν ο αντικαταστάτης του Μαντέτα αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση που να εγκρίνει πανηγυρικά τη χρήση χλωροκίνης και παραιτήθηκε μετά από μόλις 29 ημέρες θητείας. Υπηρεσιακός υπουργός είναι αυτή τη στιγμή ο στρατηγός Εντουάρντο Παθουέλο, ο οποίος δεν έχει καμία ιατρική εμπειρία και είναι ένας εκ των πολλών στρατιωτικών στην κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Φρίκη στη Βραζιλία

Περίπου 82.770 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία από τον νέο κοροναϊό, ενώ 2,23 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 613.000. Αν και το υπουργείο υγείας δεν έχει σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ρεκόρ ίσως περιλαμβάνει μια καθυστέρηση στην καταγραφή νέων κρουσμάτων, αφού η πολιτεία του Σάο Πάολο είχε δηλώσει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με το σύστημα καταγραφής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας GI. Το γραφείο τύπου του Μπολσονάρου αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο άρθρο.

Τη χλωροκίνη διαφημίζει ο Μπολσονάρου

Η λύση του προέδρου για τη χρήση χλωροκίνης έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά τη διάγνωσή του με κοροναϊό στις 7 Ιουλίου. Έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι αισθάνεται καλά και δεν δίστασε ακόμη και να πάρει ένα από τα αμφιλεγόμενα ανθελονοσιακά χάπια κατά τη διάρκεια live βίντεό του στο Facebook. Αυτή την εβδομάδα υποβλήθηκε σε τρίτο τεστ, το οποίο έδειξε ότι παραμένει θετικός στον κοροναϊό.

Ο Μπολσονάρου έχει μιλήσει ανενδοίαστα εναντίον των lockdown για χάρη της οικονομίας. Και είχε τους λόγους του. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η βραζιλιάνικη οικονομία πάσχιζε ακόμη να ανακάμψει από μια συντριπτική ύφεση. Το 2019, η χώρα έμπαινε στην τέταρτη συναπτή χρονιά που η ανεργία της ξεπερνούσε το 10%. Και με αμέτρητους Βραζιλιάνους να εργάζονται στην παραοικονομία, ακόμη και η χαλαρή καραντίνα που επιβλήθηκε από ορισμένους κυβερνήτες και δημάρχους απέτυχε να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ακόμη κι έτσι, ο Μαντέτα και η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα τονίζουν ότι ο Μπολσονάρου θα μπορούσε να έχει κάνει πολλά περισσότερα για να ελαχιστοποιήσει την εξάπλωση και να σώσει ζωές.

«Όταν βλέπεις στην τηλεόραση τον ηγέτη της χώρας σου να λέει ότι όσοι φορούν μάσκα είναι ηλίθιοι, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι υπάρχει πρόβλημα», εξηγεί ο Μαντέτα. «Καταλήγει να μετατρέπεται σε ένα είδος μακάβριου άλλοθι».

Πηγή: www.bloomberg.com