Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία και στο Ρέθυμνο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν την Τετάρτη δημιούργησαν ένα εκρηκτικό συνδυασμό για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, από το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00  εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 749 πυροσβέστες, 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή: ενός (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις τίθενται σε :

  • Γενική Επιφυλακή, σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 και από Ω/ 13:50 οι κάτωθι Περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και  Πελοποννήσου,
  • Μερική Επιφυλακή από Ω/ 15:55 της σήμερον, οι κάτωθι Περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης , Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας,  Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Κεχριές

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στις Κεχριές Κορινθίας, όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά από το μεσημέρι. Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες και σε κάποια σημεία έχει εισέλθει σε αυλές και μπαλκόνια σπιτιών.

Συναγερμός έχει σημάνει στα Αθίκια και το Χιλιομόδι καθώς απειλούνται από το πύρινο μέτωπο. Οι κάτοικοι των Αθικίων έχουν μεταφερθεί στο Σολομό ενώ εντός του χωριού βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές (ΥΜΕΤ) και Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Εκτός από τα Αθίκια, νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Ζίμενς και Αλαμάνο, καθώς και μια κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή.

Παράλληλα, η ΔΕΗ αποκατέστησε το ρεύμα στην περιοχή και έτσι κανονικά συνεχίζονται τα δρομολόγια του Προαστιακού και του ΟΣΕ.

Συνολικά επιχειρούν 179 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, 10 Ε/Π και 7 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν: ένα (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο σημείο βρίσκονται ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Καλύτερη η εικόνα στη Μεσσηνία

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Πεταλίδι της Μεσσηνίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Νωρίτερα, οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Μαθία, ώστε να μην κινδυνεύσουν  οι κάτοικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 51 πυροσβέστες, με 17 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Δαμνόνι του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Η φωτιά ξεκίνησε από έκταση που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής με αποτέλεσμα την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

30 πυροσβέστες με 14 πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή του ελικοπτέρου της πυροσβεστικής, κατάφεραν πριν από λίγη ώρα με συνεχείς ρίψεις νερού, να θέσουν την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο. Επίσης επί τόπου βρίσκονται υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου, πυροσβεστικό όχημα της Περιφέρειας και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή προσπαθώντας να ελέγξουν όλες τις εστίες ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν μέχρι 10 μποφόρ.