Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημά του.

Αλλεπάλληλα χτυπήματα

Τα χτυπήματα που δέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αλλεπάλληλα, μετά τις αποκαλύψεις για το παρακράτος και τους Νίκο Παππά και Πάνο Καμμένο, την εξέλιξη του σκανδάλου Novartis και την επικείμενη παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πάντως ειδικά για την περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά καθώς εκτός από τη διαχειριστική ανεπάρκεια της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του υπό την πολιτική του ηγεσία κρατικού μηχανισμού αναδεικνύονται και απόπειρες συγκάλυψης πολιτικών, πειθαρχικών αλλά και ποινικών ευθυνών, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτονται από τα ντοκουμέντα των διαλόγων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων εκείνης της εποχής.

Και αν το πολιτικό κόστος ο ΣΥΡΙΖΑ το πλήρωσε στις εκλογές του 2019 εντούτοις στο βαθμό που ισχύουν τα όσα αποκαλύπτονται, πλέον θα μπορούσε να γίνει λόγος για απόπειρα συγκάλυψης ενός εγκλήματος.

Στο στόχαστρο κορυφαία στελέχη

Εκτός όλων των άλλων, ένα ακόμα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα καθώς την εμπλέκουν ως ιθύνων νου της απόπειρας συγκάλυψης οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους σοκαριστικούς διαλόγους που έχουν.

Η ίδια πάντως η κα Γεροβασίλη προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου και αποκρούει ως συκοφαντικά και ψευδή τα όσα της αποδίδονται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ασχέτως της όποιας εξέλιξης το βέβαιο είναι ότι μια ακόμα υπόθεση με ποινικές διαστάσεις έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως πρωταγωνιστές πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην πεπατημένη κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια αλλαγής ατζέντας εξαιτίας των αποτυχιών της στην Σύνοδο Κορυφής και στην οικονομία. Το μόνο ίσως επιχείρημα που έχει επί του συγκεκριμένου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατηγορία που απευθύνει προς την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι επιβράβευσε με προαγωγές υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι.

Σιωπή από Τσίπρα

Μάλιστα ακόμα πιο χαρακτηριστικό της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι το γεγονός ότι επί δύο 24ωρα μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρθρώσει λέξη επί του θέματος.

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για την φονική τραγωδία στο Μάτι δίνουν νέα τροπή στις έρευνες της Δικαιοσύνης για το θέμα και ξυπνούν μαύρες μνήμες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη συζητείται και ψηφίζεται στη βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της βουλής το οποίο παραπέμπει για 8 αδικήματα και αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη έναν πρώην υπουργό του κ. Τσίπρα, το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όλα αυτά, λειτουργούν αθροιστικά και ουσιαστικά έρχονται να ακυρώσουν το βασικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό το αφήγημα έλεγε πως μπορεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττήθηκε και να εφάρμοσε μνημόνια απεμπολώντας τις πολιτικές του αρχές ωστόσο δεν τον διέφθειρε η εξουσία.

Δεν διαθέτει αντίδοτο

Όλες οι τελευταίες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν το ακριβώς αντίθετο ή σε κάθε περίπτωση θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση το κυρίαρχο αφήγημα της Κουμουνδούρου.

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαμορφώσει και πολιτική ατζέντα στη βάση της στρατηγικής του για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να παραπαίει δημοσκοπικά και να βυθίζεται σε εσωκομματική εσωστρέφεια.

Το ακόμα χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως δεν φαίνεται να διαθέτει αντίδοτο για όλα αυτά. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όμηρος των όποιων αποκαλύψεων έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον.