Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο ιολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης, αναφορικά με το θέμα του εμβολίου για τον κοροναϊό, το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δευτέρας, γεννά πολλές ελπίδες.

«Πάμε τώρα στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Αν και σε αυτό το στάδιο βρεθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει τους παραλήπτες, θα είμαστε σε θέση να το δώσουμε στον πληθυσμό» σημείωσε ο κ. Κατζουράκης.

«Το να υπάρχει σε μαζική παραγωγή και να μπορεί ο καθένας που θέλει να το έχει το Σεπτέμβριο το αποκλείω. Μπορεί να υπάρχει σε λίγες δόσεις αν όλα πάνε καλά, σίγουρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες, αλλά το να διατεθεί σε μαζική κλίμακα πριν την καινούργια χρονιά είναι εξαιρετικά απίθανο» τόνισε ο ίδιος.

«Το κλειδί είναι αν το εμβόλιο προκαλεί ανοσοαντίδραση που έχει ισχύ και διάρκεια. Με τις δοκιμές έχουμε δει ότι αυξάνονται τα επίπεδα των αντισωμάτων και καθιστούν εφικτή την καταπολέμηση του ιού. Αν το επίπεδο αυτής της τόνωσης είναι επαρκές για να σταματήσει κάποιος να προσβάλλεται από τον ιό δεν είναι γνωστό ακόμα. Επίσης δεν είναι γνωστή και η διάρκεια της ανοσοαντίδρασης για να ξέρουμε αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό» κατέληξε ο κ. Κατζουράκης.