Δύο αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν χθες Τρίτη στη Σόφια όταν συγκεντρωμένοι που απαιτούσαν η κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του βουλγαρικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε αστυνομία.

«Αστυνομικοί οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν νεαρό χτυπημένο από εκρηκτικό που πέταξαν κάποιοι από το πλήθος δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές», σύμφωνα με τον Άντον Ζλατάνοφ, τον υποδιευθυντή της αστυνομίας της Σόφιας.

«Στο μεταξύ, προβοκάτορες αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στο κτίριο του κοινοβουλίου», που βρίσκεται πλάι στην έδρα της κυβέρνησης, έσπασαν παράθυρα και «πέταξαν μπουκάλια γεμάτα με εύφλεκτο υγρό και κόκκινη μπογιά εναντίον αστυνομικών. Έξι ύποπτοι συνελήφθησαν», συνέχισε.

«Μικρές ομάδες υποστηρικτών ποδοσφαιρικών ομάδων και άλλοι υποκινητές προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς», εξήγησε.

Διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, στις οποίες οι συμμετέχοντες καταγγέλλουν τους δεσμούς της με την ολιγαρχία, γίνονται επί έξι συνεχόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα καθώς και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Περίπου 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαφία», ή «παραιτηθείτε».

Η εισαγγελία προειδοποίησε χθες εναντίον του κινδύνου να οργανωθεί προβοκάτσια από έναν μεγιστάνα των τυχερών παιγνιδιών, που κατηγορείται για 18 αδικήματα κι έχει βρει καταφύγιο στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του επιχειρηματία, του Βασίλ Μπόζκοφ, που εξέφραζε την ικανοποίηση και την ενθάρρυνσή του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία. Η βουλγαρική αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατηγόρησε την εισαγγελία πως αποπειράται να «κατασυκοφαντήσει» τις διαδηλώσεις, παρουσιάζοντάς τις σαν «πληρωμένες και ενορχηστρωμένες» από σκοτεινά συμφέροντα, ενώ διατράνωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορέσει να φιμώσει το κίνημα που αξιώνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης να παραιτηθεί.

Διαδηλωτές που υποστηρίζουν τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, καθώς και τη δεξιά αντιπολίτευση, έχουν δώσει ραντεβού σήμερα μπροστά στη βουλγαρική Βουλή, όπου οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Μπορίσοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ