Την απογοήτευσή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ωστόσο, ο ίδιος απέφευγε να τοποθετηθεί για πιθανές κυρώσεις της χώρας του σε βάρος της Τουρκίας.

«Όσον αφορά την Αγία Σοφία είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάνω σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγιά Σοφιά: Απογοητευτική η απόφαση της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι την απογοήτευσή του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε εκφράσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας» είχε δηλώσει η εκπρόσωπός του, Μόργκαν Ορτάγκους.

Όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.

Μάλιστα, χτες, Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά δεν αναφέρθηκε. Αντιθέτως, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων μέσω διαπραγματεύσεων καθώς και για συνεργασία των δύο χωρών στη Λιβύη.