Η ειδική επιτετραμμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ, η οποία έκανε έρευνα για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι θεωρεί απίθανο να προσαχθεί ποτέ σε δίκη για την υπόθεση ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η Καλαμάρ συμπέρανε στην έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι, ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος ενέχεται στη δολοφονία του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ δημοσιογράφου, αρθρογράφου της εφημερίδας The Washington Post, που διαπράχθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν δεν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Σαουδική Αραβία, είναι απίθανο να λογοδοτήσει ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είπε η Καλαμάρ, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι δεν καλεί να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο σουνιτικό βασίλειο.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι φονεύτηκε και διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 από ομάδα εκτελεστών μέσα στο προξενείο όπου είχε πάει να ζητήσει να του χορηγηθούν έγγραφα ώστε να μπορέσει να τελέσει τον γάμο του με την μνηστή του Χατιτζέ Τσενγκίζ, υπήκοο Τουρκίας, η οποία τον περίμενε έξω από το κτίριο.

Επίσημα, το Ριάντ διατείνεται ότι ο θάνατος του Κασόγκι έγινε από πράκτορες που ενήργησαν αυτοβούλως, κατά παραβίαση των διαταγών που τους είχαν δοθεί, και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο πρίγκιπας διάδοχος είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στην Τουρκία το τρέχον διάστημα δικάζονται ερήμην 20 Σαουδάραβες για τη δολοφονία.

Η Καλαμάρ στηλίτευσε το γεγονός πως πολλές κυβερνήσεις μοιάζουν να προσπαθούν να ξεχάσουν τη δολοφονία του Κασόγκι και να συνεχίσουν τις δοσοληψίες τους με τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά «πρέπει να υπάρχει πολιτικό κόστος όταν δολοφονείται ένας δημοσιογράφος», αντέτεινε.

Σχολιάζοντας τις επικείμενες εργασίες της G20 στο Ριάντ, η Καλαμάρ πρόσθεσε πως ελπίζει τουλάχιστον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να μη σπεύσουν να φωτογραφηθούν με τον πρίγκιπα διάδοχο, όπως είχαν κάνει στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 2019.

«Πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι κάθε τέτοια φωτογραφία αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο όλων όσοι αγωνίζονται εναντίον της βίας με θύματα δημοσιογράφους», τόνισε η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ