Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αποφάσισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει την υποχρέωση να δώσει πρόσβαση στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης σε οικονομικά του στοιχεία.

Εδώ και καιρό, ο Nτόναλντ Τραμπ αρνείται πεισματικά να παραδώσει οποιοδήποτε στοιχείο για την περιουσία  και τις οικονομικές του δραστηριότητες και μέσω των δικηγόρων του δηλώνει ότι για όσο διαρκεί η θητεία του απολαμβάνει πλήρους ασυλίας.

Η έρευνα της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σχετίζεται με το ενδεχόμενο τέλεσης δωροδοκίας από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών του 2016,  προς δύο γυναίκες – την ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ, που και οι δύο έχουν ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν συνάψει ερωτική σχέση με το Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται.

Στόρμι Ντάνιελς, Κάρεν Μακντούγκαλ

Αν έχουν γίνει αυτές οι πληρωμές τότε αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας για τα οικονομικά δεδομένα των προεκλογικών εκστρατειών. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για το εθνικό σύστημα δικαιοσύνης και των θεμελιωδών του αρχών: Ότι κανείς – ούτε καν ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς. «Η έρευνά μας, που καθηστέρησε για περίπου έναν χρόνο, θα επανεκινήσει, καθοδηγούμενη όπως πάντα από την ιερή υποχρέωση να ακολουθούμε τον νόμο και τα γεγονότα, οπουδήποτε και αν οδηγούν».

«Πρέπει να συνεχίσω να παλεύω σε μια πολιτικά διεφθαρμένη πόλη της Νέας Υόρκης», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, «Άδικο για αυτήν την προεδρία και γι’ αυτήν την κυβέρνηση!».

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, η στιγμή που τελικά η εισαγγελία της Νέας Υόρκης θα αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ αργεί και είναι απίθανο να έρθουν στο φως πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πρόσβαση στα οικονομικά αρχεία του Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει και το Κογκρέσο με το Ανώτατο Δικαστήριο να δίνει στον αμερικανό πρόεδρο μια σωτήρια χρονική παράταση. Θυμίζοντας τον Πόντιο Πιλάτο το δικαστήριο έκρινε από τη μία ότι το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Αμερικής τα στοιχεία που χρειάζεται  αλλά και ότι ο πρόεδρος απολαμβάνει κάποια προνόμια που του επιτρέπουν να μην παραδίδει τέτοια στοιχεία.

Κάνοντας ίσως τη ζυγαριά να γέρνει ελάχιστα περισσότερο προς το μέρος του Κογκρέσου, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από δικαστήριο χαμηλότερης βαθμίδας να επαναξιολογήσει το γεγονός ότι «η σημαντική διάκριση των εξουσιών σχετίζεται με τα αιτήματα του Κογκρέσου να παρέχει ο Πρόεδρος πληροφορίες».

«Όλα αυτά είναι μια πολιτική καταδίωξη» σχολίασε μέσω Τwitter, o Ντόναλντ Τραμπ. Ο δικηγόρος του πάντως εμφανίστηκε πολύ πιο ευχαριστημένος.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σήμερα, μπλοκάρουν προσωρινά και το Κογκρέσο και τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης από το να αποκτήσουν οικονομικά στοιχεία του προέδρου. Τώρα θα προχωρήσουμε αναδεικνύοντας στα κατώτερης βαθμίδας δικαστήρια πρόσθετα συνταγματικά και νομικά ζητήματα».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος των Δημοκρατικών δήλωσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει τις νομικές προσπάθειες να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ προσθέτοντας πως «μια προσεκτική ανάγνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα οικονομικά στοιχεία, δεν φέρνει καλά νέα για τον πρόεδρο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δημιούργησε την περιουσία του απασχολούμενος με τα κτηματομεσιτικά, είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον στη δεκαετία του ’70, που δεν έχει δημοσιοποιήσει δηλώσεις του φορολογικού του εισοδήματος.

Όπως αναφέρει το BBC η περιπέτεια του Τραμπ ξεκίνησε όταν δύο «φιλο-Δημοκρατικές» επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο επίσης Δημοκρατικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του αμερικανού προέδρου.

Οι κλητεύσεις – διαταγές για παράδοση οικονομικών στοιχείων παραδόθηκαν το περασμένο έτος στην εταιρεία Mazars USA, εταιρεία λογιστών που συνεργάζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ και στους βασικούς δανειστές του Τραμπ, τις τράπεζες Deutche Bank και Capital One.

H Deutche Bank ήταν μία από τις λίγες τράπεζες που θέλησαν να δανείσουν στον Τραμπ ύστερα από ένα σερί χρεοκοπιών των επιχειρήσεων του στη δεκαετία του 1990, και τα περιζήτητα έγγραφα περιέχουν αρχεία που σχετίζονται με τον πρόεδρο, τον Οργανισμό Τραμπ και την οικογένειά του.

Οι τράπεζες και η λογιστική εταιρεία δήλωσαν ότι θα δώσουν στις αρχές τα στοίχεια σε περίπτωση που διαταχθούν να το πράξουν.

Χαμηλότερης δικαιοδοσίας δικαστήρια στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη έχουν ήδη απορρίψει τον ισχυρισμό του Τραμπ περί ασυλίας, αλλά οι αποφάσεις του τελούσαν υπό την αίρεση έκδοσης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Λογικό είναι ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη σκιά πιθανόν προκύψει, μπορεί ως προς την έκβαση των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, να αποβεί μοιραία για τον Τραμπ. Ήδη οι χειρισμοί του στο μέτωπο του κοροναϊού φαίνεται δημοσκοπικά ότι του στοιχίζουν.

Σε δυο προηγούμενες υποθέσεις που το Ανώτατο Δικαστήριο ασχολήθηκε με την προεδρική εξουσία, το 1974, το δικαστήριο επέβαλε ομόφωνα στον Πρόεδρο Νίξον να παραδώσει κασέτες του Λευκού Οίκου για το σκάνδαλο Γούοτεργκέιτ ενώ το 1997, επέτρεψε να προχωρήσει η μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση με μηνυόμενο, τον τότε Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Η σοφή λαϊκή ρήση «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» επιβεβαιώνεται πολλές φορές, άλλες πάλι όχι.

Το θέμα όμως είναι να δίνεται σε κάποιον το δικαίωμα να το ερευνήσει.