Η μουσικό-θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα», με την Ανδρομάχη Δαυλού και τον Άρη Γραικούση, ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία!

Πρόκειται για μια μελοποιημένη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα ως αντίδοτο της πρωτόγνωρης και αποστασιοποιημένης πραγματικότητας που βιώνουμε.

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρομάχη Δαυλού και ο διακεκριμένος πιανίστας και μουσικός Άρης Γραικούσης ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης.

Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «σπείρα», ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης, αναγέννησης και ανανέωσης της ύπαρξής μας. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων.

Η ύπαρξη μιας διαχρονικής γυναίκας που έζησε, ζει και υπάρχει ανέκαθεν στο δρόμο της ιστορίας, κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα και γίνεται ο καμβάς της παράστασης. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την ιδέα της ίδιας της ύπαρξής μας μέσα στο χρόνο.

Οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας είναι Τρίτη 14 Ιουλίου το Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δ. Κιντής», Πέμπτη 16 Ιουλίου το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, Παρασκευή 17 Ιουλίου το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Τετάρτη 22 Ιουλίου ο Αρχαιολογικός Χώρος Μονής Δαφνίου στο Χαϊδάρι και Τετάρτη 29 Ιουλίου το Δημοτικό Θέατρο Κολωνού.

Ο Άρης Γραικούσης και η Ανδρομάχη Δαυλού μιλάνε πριν την πρεμιέρα τους στα «Νέα».

Πώς προέκυψε η ιδέα για την παράσταση;

Ανδρομάχη Δαυλού

Με τον Άρη Γραικούση είχα την ευτυχή συγκυρία να συνεργαστούμε την περσινή σεζόν δημιουργώντας ένα κοντσέρτο για πιάνο αφιερωμένο στον Φρ. Σοπέν στο οποίο αφηγούμειν την ζωή και το έργο του. Ξεκινήσαμε έναν διάλογο με μουσικά κομμάτια και θεατρικά κείμενα που συνδετικός τους κρίκος ήταν ο ερωτάς… Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται αυτή η σπείρα…

Άρης Γραικούσης

Όντως η αρχή της συνεργασίας μας ήταν το αφιέρωμα στον Φρ. Σοπέν. Όντως η σπείρα που ξετυλίχτηκε μας ένωσε, σε ένα συνδυασμό ποίησης, κειμένων και μουσικής. Γοητευθήκαμε από το πάντρεμα λέξεων και νοτών και νομίζω, ότι δημιουργήσαμε μια παράσταση ιδιαίτερη, που θα συνεπάρει τους ευαίσθητους θεατές μας.

Με βάση ποια στοιχεία διαλέξατε τα διάφορα θεατρικά κείμενα και τη μουσική που τα ντύνει;

Ανδρομάχη Δαυλού

Στην παράσταση « Η Σπείρα του έρωτα» παρακολουθούμε την ερωτική ζωή μιας διαχρονικής γυναίκας. Ο συναισθηματικός της κόσμος κατατίθεται στη σκηνή μέσα από τα θεατρικά κείμενα και από τις μουσικές συνθέσεις.

Άρης Γραικούσης

Το ιστορικό ντύσιμο των επιλεγμένων κειμένων, έγινε για μένα η πρόκληση να ταξιδέψω με την μουσική διαχρονικά. Από την αρχαιότητα μέσα από βυζαντινά και παραδοσιακά ακούσματα, μέχρι τα διάσημα κλασικά και τα σύγχρονα ακούσματα συμπληρώνεται η εικόνα του έρωτα.

Η σπείρα, το σύμβολο της αναγέννησης και της ύπαρξης, πού θέλετε να σας οδηγήσει αυτό το καλοκαίρι;

Ανδρομάχη Δαυλού

Η Σπείρα συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την δυναμική κίνηση του. Ως μέρος της ομαλής ατελείωτης γραμμής συμβολίζει την ανάπτυξη, που εμείς αναζητούμε από την τέχνη, τη συνέχεια, που επιθυμούμε για τον πολιτισμό μας.

Εκείνο που θέλαμε αυτό το καλοκαίρι είναι οι θεατές μέσα από την παράσταση να επαναπροσδιορίσουν τον έρωτα. Να ψυχαγωγηθούν ακούγοντας εκπληκτικές μελωδίες και μοναδικά κείμενα, που ελπίζουμε να τους δημιουργήσουν την διάθεση για έρωτα.

Άρης Γραικούσης

Η αναγέννηση της επαφής μας με το κοινό μετά την περίοδο της κρίσης, ενέχει όχι μόνο ερωτισμό, αλλά και τη θέληση να βάλουμε τους φίλους που θα μας παρακολουθήσουν να σκεφτούν, όχι μόνο ερωτικά, αλλά και ώριμα…

Πόσο εύκολο είναι να παντρέψετε τόσα διαφορετικά κείμενα από ετερόκλητες εποχές σε μία μόνο παράσταση;

Ανδρομάχη Δαυλού

Όταν ταξιδεύεις μέσα στο χρόνο με γνώμονα την τέχνη και τα ανθρώπινα συναισθήματα που την δημιουργούν, μπορείς να συνδυάσεις όλα τα κείμενα και τις μουσικές που αγγίζουν τους χτύπους της καρδιάς σου.

Άρης Γραικούσης

Όταν η διαφορετικότητα γίνεται πηγή έμπνευσης, όλα απλοποιούνται. Δεν υπήρξε δυσκολία, γιατί αγαπήσαμε τους συνδυασμούς που συναντούσαμε, και ήταν εύκολο πλέον να μεθοδεύσουμε το αποτέλεσμα.

Στην συγκυρία του κοροναϊού, τι προκλήσεις έχετε να διαχειριστείτε;

Ανδρομάχη Δαυλού

Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη, για τον πολιτισμό ακόμα περισσότερο, διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις γιατί πιστεύουμε ότι η μόνη ελπίδα σε αυτή την κατάσταση είναι η ενεργή συμμετοχή μας στα πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα της τέχνης και του πολιτισμού.

Άρης Γραικούσης

Οι πληγωμένοι συνάνθρωποι από την συγκυρία του κοροναϊού έχουν ανάγκη να εκτονωθούν, να αισθανθούν ότι επανέρχονται. Τι πιο ευχάριστο δώρο από την αίσθηση του έρωτα…

Γιατί το ζήτημα του έρωτα είναι κατά τη γνώμη σας τόσο διαχρονικό;

Ανδρομάχη Δαυλού

Τα συναισθήματα των ανθρώπων στο πέρασμα των χρονών δεν αλλάζουν, από τη αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι ερωτεύονται κατά τον ίδιο τρόπο. Η ιστορία μπορεί να έχει εναλλαγές, ο έρωτας όμως παραμένει η κινητήριος δύναμη σημαντικών γεγονότων που έχουν άλλωστε διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Άρης Γραικούσης

Ο έρωτας, ο πρωτογενής αυτός Θεός της αρχαιότητας, ευτυχώς εξακολουθεί να γλυστράει ανάμεσά μας, σκορπίζοντας την ανάταση και την αισιοδοξία. Η διαχρονική του αγκαλιά, εξακολουθεί να είναι μαζί μας.

Εσείς, πώς στέκεστε απέναντι στον έρωτα;

Ανδρομάχη Δαυλού

Με θάρρος, με ειλικρινά, με ελεύθερη σκέψη και ανοιχτή καρδιά.

Άρης Γραικούσης

Όπως και να δεχτείς τον έρωτα, σε κυριεύει και πρέπει να έχεις τη χαρά να ταυτιστείς μαζί του, για να απολαύσεις τα δώρα που σου προσφέρει.