Τη μετατροπή της Αγια- Σοφιάς σε τζαμί «προεξοφλεί» σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ που θα ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, με σημερινά άρθρα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ουσιαστικά προαναγγέλλεται η οριστική απόφαση του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου σχετικά με την τύχη της Αγια- Σοφιάς. Σύμφωνα με αυτά, πιστεύεται ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της επιστροφής του μουσείου της Αγίας Σοφίας, στην «πρότερη χρήση του» δηλαδή του μουσουλμανικού τεμένους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τουρκικό ανώτατο διοικητικό συμβούλιο προσανατολίζεται -και μάλιστα ομόφωνα- στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγια- Σοφιά μουσείο με απόφαση του τότε συμβουλίου Υπουργών και με την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ, και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί, δηλαδή της συνέχισης του καθεστώτος του μουσουλμανικού τεμένους που είχε εφ’ όσον ανήκε στο ίδρυμα του Μωάμεθ του Πορθητή που είχε συγκροτηθεί από τον ίδιο μετά την Άλωση της Πόλης το 1453.

Σημειώνεται ότι αν επαληθευτεί η πληροφορία, θα σημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Εισηγητή του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ο οποίος είχε κρίνει ότι αρμόδια να αποφασίσει για το θέμα είναι η εκτελεστική εξουσία δηλαδή τελικά ο Πρόεδρος Ερντογάν και επίσης είχε αποφανθεί ότι η υπογραφή του Ατατούρκ δεν ήταν πλαστή, όπως υποστήριζε η πλευρά των εναγόντων δηλαδή του Συνδέσμου Διαρκών Μνημείων και Βακουφίων.

Στα διάφορα άρθρα αναφέρεται ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή και πιθανότατα να οργανωθεί σχετική φιέστα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Αντιπρόεδρος του AKP: Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει για προσευχή πριν από τις 15 Ιουλίου

Νωρίτερα,  ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

«Ελπίζω να ανοίξει πριν. Εάν με ρωτάτε, θα ήθελα να άνοιγε ακόμη και σήμερα. Τώρα είναι στα χέρια του ανώτατου δικαστηρίου. Ελπίζω η δικαιοσύνη να λάβει θετική απόφαση. Αναμένουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η εφημερίδα «Yeni Akit» με τίτλο «Ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή πληροφόρηση σχετικά με την Αγία Σοφία από τον Okan Müderrisoğlu: η απόφαση είναι έτοιμη να καθαρογραφεί», σημειώνει πως ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Sabah, Okan Müderrisoğlu δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή (NTV) πως έχει πληροφόρηση σχετικά με την Αγία Σοφία που αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως τέμενος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο αξιολογεί ομόφωνα πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι παράνομη και πως θα επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της ως τέμενος. Η δε δικαστική απόφαση –σύμφωνα με τον ίδιο- βρίσκεται στη φάση της σύνταξης.

«Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο, προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε.