Πόσους πρωταγωνιστές ριάλιτι μπορεί να αντέξει η Αμερική στον Λευκό Οίκο; Αρκετούς, αν κρίνουμε από τη χθεσινή ανακοίνωση του ράπερ Κάνιε Γουέστ ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ (που συνέπεσε με τη γιορτή της ανεξαρτησίας της χώρας). Σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν, έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο ριάλιτι που καταγράφει τη ζωή των αδελφών Καρντάσιαν εδώ και 18 σεζόν και εκτός από την ενδιαφέρουσα μουσική του είναι γνωστό και για δηλώσεις με τις οποίες παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ιησού.

Θα μπορούσε να είναι μια γραφική και μεγαλομανής υποψηφιότητα, εάν οι αναλυτές δεν έσπευδαν να δουν πίσω της πολιτική σκοπιμότητα. Ο Κάνιε, που έχει δηλώσει ότι η δουλεία των Αφροαμερικανών ήταν «επιλογή», έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του στον Ντόναλντ Τραμπ, τον έχει επισκεφθεί στο Οβάλ Γραφείο, λέγοντας ότι το να φορά καπέλο με το σύνθημα του Τραμπ «Ας κάνουμε την Αμερική και πάλι μεγάλη» τον έκανε να νιώθει «σαν Σούπερμαν». Οταν ο Κάνιε δήλωνε πως το 2024 θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε εκφραστεί θετικά. Για ποιον λόγο το επίσπευσε και μάλιστα την ώρα που ο αγαπημένος του Τραμπ βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία; Πιστεύει κάποιος ότι ο Κάνιε μπορεί να εκλεγεί; Οχι. Ομως θα στερήσει κάποιες ψήφους των νέων και των μαύρων ψηφοφόρων από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τζον Μπάιντεν. Μπορεί να μην είναι πολλοί, μπορεί όμως να είναι σε κρίσιμες Πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα – η Χίλαρι Κλίντον πήρε 3,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ και όμως έχασε λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων. Οπως έγραψε σχολιαστής: «Με την υποψηφιότητα του Γουέστ, ο Τραμπ δείχνει ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο».

Μα τώρα, αλήθεια, μπορεί ο Κάνιε Γουέστ να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ; Κατ’ αρχάς, πληροί τα τυπικά: είναι αμερικανός πολίτης (γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια), έχει συμπληρώσει τα 35 (είναι 43 ετών) και έχει ζήσει στις ΗΠΑ επί 14 χρόνια (ζει στην Καλιφόρνια). Βέβαια χρειάζεται το χρίσμα κάποιου κόμματος ή να πληροί τα κριτήρια που έχουν οι 50 Πολιτείες, συχνά περίπλοκα. Ηδη έχει χάσει την προθεσμία για να είναι υποψήφιος σε Πολιτείες όπως το Τέξας, η Νέα Υόρκη και η Ιντιάνα. Για να είναι επίσημα υποψήφιος χρειάζεται περίπου 700.000 υπογραφές στην Καλιφόρνια – τις οποίες μπορεί άνετα να ζητήσει από τα 14 εκατομμύρια που τον ακολουθούν στο Twitter. Σε αυτό μπορεί να τον βοηθήσει και η Κιμ Καρντάσιαν που έχει 35 εκατομμύρια ακολούθους. Ενα πράγμα δεν έλειψε ποτέ από τον Κάνιε: η αυτοπεποίθηση. Εχει αποκαλέσει τον εαυτό του «δημιουργική ευφυΐα» και τη μουσική του «τέλεια» και με πλήρη έλλειψη μετριοφροσύνης (ακόμα ένα κοινό με τον Ντόναλντ Τραπ) έχει δηλώσει: «Είμαι αναμφισβήτητα, χωρίς καμία αμφιβολία, ο σημαντικότερος καλλιτέχνης όλων των εποχών». Τα τελευταία χρόνια εμπλέκει τη θρησκεία στη μουσική του – έχει μάλιστα ξεκινήσει μια κυριακάτικη λειτουργία την οποία κάνει με προσκεκλημένους και στην οποία αναμειγνύει γκόσπελ, τραγούδια από διάφορα είδη και ραπ. Το τελευταίο του άλμπουμ λέγεται «JesusisKing» και στη διάρκεια της ηχογράφησής του ζήτησε από κάποια μέλη της ομάδας του να μην κάνουν προγαμιαίο σεξ. Εκτός από τη μουσική, μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του είναι η σειρά ρούχων Yeezy και έχει μιλήσει για τα σχέδιά του να προσλάβει ανθρώπους που έχουν περάσει από σωφρονιστικά ιδρύματα για την κατασκευή τους σε εργοστάσια στις ΗΠΑ (προς το παρόν κατασκευάζονται σε Κίνα και Ινδία).

«Εγώ τα έκανα αυτά. Είμαι ένας θεός»

Τα όρια της αυτοπεποίθησης συχνά ξεπερνιούνται ανησυχητικά. Πριν από λίγους μήνες είπε σε συνέντευξή του: «Ο Θεός με χρησιμοποιεί για να κάνει επίδειξη. Ο Ναβουχοδονόσορ ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας και κοιτώντας το βασίλειό του είπε: “Εγώ τα έκανα αυτά”. Σας ακούγεται οικείο; Στέκομαι στην κορυφή του βουνού μιλώντας για τα Yeezus και λέω: “Εγώ τα έκανα αυτά. Είμαι ένας θεός”». (Το βουνό ήταν αυτό που είχε φτιάξει στα σκηνικά περιοδείας του όπου εμφανιζόταν ως Χριστός.) Μετά τις κρίσεις που έχει πάθει δημόσια, ακόμα και στη σκηνή βραβείων, έχει παραδεχθεί πως έχει διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια (είναι διπολικός), τονίζει όμως ότι δεν παίρνει τα φάρμακά του διότι εμποδίζουν τη δημιουργικότητά του. Οι παπαράτσι αλλά και οι σκηνές από το ριάλιτι με τις Καρντάσιαν έχουν καταγράψει με λεπτομέρειες τη σχέση του με την Κιμ, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά. Εκείνη έσπευσε να ποστάρει την ανακοίνωσή του για τη διεκδίκηση της προεδρίας, βάζοντας δίπλα την αμερικανική σημαία, και τώρα πολλοί κατανοούν γιατί τον τελευταίο καιρό η διαρκώς διψασμένη για δημοσιότητα Κιμ είχε κόψει τις ιδιαίτερα προκλητικές εμφανίσεις και πρόβαλλε το οικογενειακό πρότυπο. Και εκείνη έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Τραμπ, τον οποίο λέγεται ότι επηρέασε για την ευνοϊκότερη μεταχείριση γυναικών που έχουν φυλακιστεί άδικα.