Το Ελιζέ ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ και την ανάληψη της θέσης του πρωθυπουργού από τον Ζαν Καστέξ.

Φλορένς Παρλί, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, Μπρούνο Λε Μερ και Ολιβιέ Βεράν διατηρούν τα πόστα τους στα σημαντικά χαρτοφυλάκια της Άμυνας, των Εξωτερικών, των Οικονομικών και της Υγείας αντίστοιχα.

Η νέα κυβέρνηση έχει αρκετά αριστερά στοιχεία, αλλά ακόμα περισσότερα… σαρκοζικά. Ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται άνθρωπος του Σαρκοζί, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι παραπάνω τέσσερις υπουργοί διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Αλλαγές σε υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικολογίας

Σημαντική θεωρείται η αντικατάσταση του Κριστόφ Καστανέρ στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Καστανέρ – ένας από τους συμμάχους του Μακρόν – αντικαταστάθηκε μετά την κριτική για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και για τη δολοφονία του Ανταμά Τραορέ από Γάλλους αστυνομικούς.

Τη θέση του αναλαμβάνει ο 37χρονος Τζεράλντ Νταρμάνιν, που κατείχε τη θέση του υπουργού Δημοσίων Δράσεων.

Μετά τη μεγάλη επικράτηση των Πράσινων και των Οικολόγων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δώσει περισσότερη σημασία στην πράσινη ατζέντα και να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τους Οικολόγους. Έτσι, αρκετά ερωτηματικά προκάλεσε η επιλογή της Μπάρμπαρα Πομπιλί, βουλεύτριας του κόμματος του ίδιου του Μακρόν (ένα κατεξοχήν φιλελεύθερο κόμμα) για το υπουργείο Οικολογίας.

Η πρώην υπουργός Οικολογίας, Ελιζαμπέθ Μπορν, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

Tέλος, εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή του Ερίκ Ντουπόν – Μορέτι για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Ντουπόν – Μορέτι είναι γνωστός για τις αριστερές του απόψεις και η επιλογή του ήδη επικρίθηκε από τη Μαρίν Λεπέν, βασική αντίπαλο του Μακρόν.

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται η συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.