Ως «αυτοκτονικό» για την Τουρκία χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων υπογράμμισε ότι αυτή η κίνηση «θα έφερνε την Τουρκία σε αντιπαράθεση με τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο», δημιουργώντας παράλληλα πλήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με πολλές χώρες.

«Το 2019, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τουριστών επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία. Αλλά με το τωρινό της στάτους» σημείωσε, λέγοντας πως η μετατροπή ενός εμβληματικού χώρου σε τζαμί μαρτυρά την «νεοθωμανική ατζέντα» του τούρκου προέδρου.

«Όσο πιέζεται τόσο πεισμώνει»

Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Φίλης εξήγησε πως «όσο περισσότερο πιέζεται τόσο περισσότερο πεισμώνει», ενώ σε επίπεδο τακτικής «ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι όσα περισσότερα θέματα βρίσκονται ανοιχτά, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών έχει».

«Αν και «δείχνει περιφρονητικός προς τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ερντογάν τις μετρά πολύ» πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πιο ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ήρθε από τον Πατριάρχη, ενώ έκανε λόγο πως μπορεί να μη λήξει άμεσα το θέμα μετατροπής ή όχι του μουσείου σε τέμενος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας τουρκικής πρόκλησης που θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ο διεθνολόγος ήταν ξεκάθαρος.

«Είναι δύσκολο για την Τουρκία να πάρει το ρίσκο να μπει σε περιπέτειες με την Ελλάδα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είναι το περιβάλλον ευνοϊκό για την Άγκυρα και στη μεγαλύτερη εικόνα δεν ευνοούνται οι προσπάθειες για δημιουργία μιας κρίσης με την Ελλάδα. Υπάρχουν επίπεδα κλιμάκωσης αν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε ισχυρά νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη φαρέτρα μας. αλλά εάν αυτά εξαντληθούν, οδεύουμε σε κάτι απευκταίο αλλά απαραίτητο, που έχει να κάνει με στρατιωτική λύση στο ζήτημα» σημείωσε.