Σε ολόκληρο τον κόσμο, φάνηκε ότι η υπομονή ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα των επιμέρους κρατών στη μάχη τους ενάντια στον κοροναϊό. Αντιθέτως, η πρόωρη άρση των lockdown είχε βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Ανάλυση του CNN για τις πολιτικές που ακολούθησαν 18 χώρες απέναντι στην νέα ασθένεια, δείχνει ότι τα περισσότερα κράτη που έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πανδημία, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της ΕΕ, προχώρησαν σε χαλάρωση των μέτρων του lockdown μόνο όταν είδαν σημαντική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού.

Αντιθέτως, τρεις από τις τέσσερις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων στον κόσμο – οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία – είτε δεν εφάρμοσαν ποτέ επαρκείς περιορισμούς, είτε άρχισαν να ανοίγουν και πάλι τμήματα της οικονομίας τους πριν τα κρούσματα σημειώσουν επαρκή μείωση.

Οι 15 που τα κατάφεραν

Η ΕΕ συμφώνησε επισήμως στη δημιουργία μιας λίστας 15 χωρών που θεωρεί αρκετά ασφαλείς ώστε να επιτρέψει στους πολίτες τους να διασχίσουν τα εξωτερικά της σύνορα. Για να μπορέσουν να ενταχθούν στη λίστα, οι χώρες θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από κριτήρια: ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100,000 κατοίκους στη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος με αυτόν της ΕΕ, ενώ τα νέα κρούσματα θα πρέπει να μένουν σταθερά ή να μειώνονται εντός της ίδιας περιόδου, σε σύγκριση με 14 ημέρες νωρίτερα.

Η ένωση λαμβάνει υπόψη της και τα μέτρα που λαμβάνει η εκάστοτε χώρα, όπως η ιχνηλάτηση επαφών, αλλά και την αξιοπιστία της.

Η λίστα περιλαμβάνει την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία και την Ουρουγουάη. Η Κίνα, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά, βρίσκεται επίσης στη λίστα, όμως η ΕΕ θα επιτρέψει την είσοδο Κινέζων πολιτών με τον όρο αμοιβαίας συμφωνίας.

Μια εξέταση της αντίδρασης αυτών των 14 χωρών δείχνει ότι μοιράζονται ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: Παρά την οικονομική πίεση, η συντριπτική πλειοψηφία αρνήθηκε να χαλαρώσει τα μέτρα πριν σημειωθεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Και ακόμη και όταν προχώρησαν στην άρση του lockdown, το έκαναν προσεκτικά και σε στάδια.

Σώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα lockdown είναι πιθανό να απέτρεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο. Ένα επιδημιολογικό μοντέλο που δημοσιεύθηκε στο Nature τον περασμένο μήνα, εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου, τα περιοριστικά μέτρα είχαν σώσει 285 εκατομμύρια άτομα στην Κίνα από τη λοίμωξη, 49 εκατομμύρια στην Ιταλία και 60 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλη ανθρώπινη προσπάθεια που να έσωσε τόσο πολλές ζωές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι πολίτες έμειναν στο σπίτι και ακύρωσαν υποχρεώσεις με τεράστιο προσωπικό κόστος, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μέρα έκανε τεράστια διαφορά», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Σόλομον Χσιανγκ, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Παγκόσμιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Κάθε lockdown ήταν διαφορετικό

Η επιτυχία του lockdown εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης της στιγμής που επιβλήθηκε. Κάθε lockdown ήταν διαφορετικό: Για παράδειγμα, στην Ιταλία και την Ισπανία οι άνθρωποι που πιάνονταν να τριγυρνούν άσκοπα τιμωρούνταν με πρόστιμο, ενώ στην Ιαπωνία οι πολίτες συμβουλεύονταν να μείνουν σπίτι, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία επέβαλαν άμεσα ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αλγερία, η Γεωργία και το Μαρόκο επέλεξαν να κλείσουν πρώτα τα σχολεία τους.

Άλλα μέτρα συμπεριλάμβαναν το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων, την καραντίνα και την απομόνωση. Κάποιες χώρες, όπως η Αλγερία, η Ρουάντα, το Μαυροβούνιο και η Κίνα έχουν δει νέα ξεσπάσματα της νόσου μετά την άρση του lockdown. Αυτό οδήγησε τις αρχές στο να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, τέθηκε τον περασμένο μήνα σε μερικό lockdown, μετά από νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην αγορά τροφίμων. Το Μαυροβούνιο επανέφερε την απαγόρευση πολυπληθών εκδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα, μετά από έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφού είχε ανακοινώσει ότι εξάλειψε τον ιό. Και στη Ρουάντα, οι υγειονομικές αρχές έθεσαν μια σειρά από χωριά σε καραντίνα, αφού εντοπίστηκαν νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: www.cnn.com