Μετά την χαλάρωση πριν από την περίοδο των διακοπών, η αυστριακή κυβέρνηση κάνει τώρα ένα βήμα πίσω και, παραπέμποντας στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Βιέννη εξέδωσε το μεσημέρι ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Την ταξιδιωτική προειδοποίηση ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επισημαίνοντας πως στην Αυστρία υπάρχουν ήδη κρούσματα κοροναϊού, η προέλευση των οποίων εντοπίζεται σε ταξιδιώτες από τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ και στη Σλοβενία και την Κροατία υπάρχουν επίσης αυξανόμενες περιπτώσεις λόγω των επαναπατριζόμενων εκεί από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυξάνοντας την προειδοποίηση στο επίπεδο ασφάλειας «έξι», η κυβέρνηση συνιστά «επειγόντως» στους Αυστριακούς να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες χώρες ενώ τα διαγνωστικά τεστ κοροναϊού ή μια 14ήμερη καραντίνα είναι ήδη υποχρεωτικά κατά την είσοδο από αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ , προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής των προϋποθέσεων εισόδου από την Κροατία, υπάρχει όμως μια σαφής σύσταση στους Αυστριακούς να μην μεταβούν στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σημειώνεται, ότι στην Αυστρία ζουν 530.000 άνθρωποι με οικογενειακές ρίζες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Αυστριακή υπουργός Ένταξης Σουζάνε Ράαμπ προτίθεται να ενημερώσει για τα νέα μέτρα σε πολλές γλώσσες.

Με την σημερινή ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Αυστρία αντιτίθεται σε μια κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ληφθεί χθες, Τρίτη, και προέβλεπε την άρση των απαγορεύσεων εισόδου που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού για 14 τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Ωστόσο, όπως επισήμανε το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αυτή η απόφαση της ΕΕ είναι απλώς μια σύσταση ενώ, αναφερόμενος στην προσέγγιση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε κίνηση στην ευρύτερη Ευρώπη».

Ο ίδιος δεν απάντησε στο ερώτημα για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ενισχυμένη ταξιδιωτική προειδοποίηση πριν από την επικείμενη περίοδο των διακοπών, αλλά σημείωσε απλά πως η κατάσταση δεν είναι μόνιμη και θα συνεχίσει να ελέγχεται και πως, μόλις υπάρξει η δυνατότητα, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα για αυτές τις χώρες.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εντείνει τους ελέγχους στην παραμεθόρια περιοχή, με 1.500 αστυνομικούς, σημειώνοντας πως προϋπόθεση για την είσοδο στην Αυστρία από αυτές τις χώρες είναι ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ ή μια καραντίνα δύο εβδομάδων, και σε όποιον παραβιάζει αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1.400 ευρώ.

Η αναμενόμενη έντονη δραστηριότητα επισκέψεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενέχει μεγάλο κίνδυνο οι επαναπατριζόμενοι να φέρουν τον κοροναϊό προειδοποίησε ο Καρλ Νέχαμερ, αναφέροντας ότι τα μέτρα δεν συνιστούν σκόπιμα εμπόδια, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ένα δεύτερο κύμα δεν θα γίνει «επιδημιολογικό τσουνάμι».

Κατά την παρουσίαση το μεσημέρι από την κυβέρνηση των νέων εξελίξεων ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί οι αριθμοί στα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται τόσο γρήγορα.

Πάντως, όπως είπε, η Αυστρία βρίσκεται σε στενή επαφή με τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων σε περιοχές που βρίσκεται κοντά στην Αυστρία, έπρεπε να υπάρξει μία γρήγορη αντίδραση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ