Με τραγούδια, προσφορά παραδοσιακών γλυκών και άλλων αναμνηστικών, προσγειώθηκαν χωρίς «αναταράξεις» από το πρωί της Τετάρτης οι πρώτες διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα, που «διανύουμε» την φετινή, διαφορετική, θερινή σεζόν, είναι να μη χαλάσει η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλούς επισκέπτες.

Πάντως, οι ξένοι επισκέπτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αφού… μόνο νερό στο όνομα της χώρας μας δεν έπιναν με το που πατούσαν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. Οι περισσότεροι εξ αυτών εξέφραζαν τη χαρά τους που θα μπορέσουν να απολαύσουν τον καλό καιρό, τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά και την ασφάλεια που παρέχει η χώρα μας.

Η έναρξη της πορείας επανεκκίνησης για τις τουριστικές «πύλες» της χώρας ήταν ομαλή, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κριθεί εάν οι προοπτικές είναι θετικές ώστε να μην πάει τελείως χαμένο το εφετινό καλοκαίρι.

Συνολικά 235 ήταν οι προγραμματισμένες αφίξεις διεθνών πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια για σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, στην πρεμιέρα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού.

Οι πτήσεις κατανεμήθηκαν ως εξής: Αθήνα 69 πτήσεις, Κέρκυρα 21, Χανιά 16, Ηράκλειο 54, Μύκονος 10, Σαντορίνη 4, Κω 8, Ρόδος 14, Θεσσαλονίκη 23, Σκιάθος 2, Ζάκυνθος 5, Άκτιο 2, Καλαμάτα 1, Κεφαλονιά 2, Πάρος 1, Κάρπαθος 1 και Σάμος 2 πτήσεις.

Πέτσας για άνοιγμα συνόρων: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί – Δεν θα υπάρχει καραντίνα

Για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού αλλά και για τους ελέγχους στα αεροδρόμια μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως από την Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των εγγράφων από τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας και θα πρέπει να τη συμπληρώνουν 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους, με σκοπό να μην δημιουργείται συμφόρηση στα αεροδρόμια αλλά και για γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Μέχρι την Κυριακή και ως ότου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τη φόρμα μέχρι και λίγες ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Για τους τουρίστες από Βρετανία και Σουηδία, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να έρθουν απευθείας στη χώρα μας μέχρι και τις 15 Ιουλίου, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως θα μπορούν να έρχονται μέσω άλλης χώρας. Όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο, θα υπόκεινται σε τεστ για τον κοροναϊό, αφού προέρχονται από χώρα με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχει καραντίνα για τους τουρίστες. Θα κατευθύνονται κανονικά στον προορισμό τους και σε περίπτωση που το τεστ τους βγει θετικό τότε θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα, όπου βρίσκονται.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που αυξηθούν πολύ τα κρούσματα κοροναϊού ήταν ξεκάθαρος:

«Φυσικά και θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί. Όμως δε θα παρατηρούμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έχουμε, αλλά θα κοιτάμε πώς μεταφράζεται αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες είναι ασυμπτωματικά, δε χρειάζονται νοσηλεία και είναι λιγότερο παθογόνα. Όπου δούμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, θα παίρνουμε γρήγορα μέτρα».

Σύψας: Πείραμα το άνοιγμα των συνόρων – Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα

«Καμπανάκι» για το άνοιγμα των συνόρων έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Αυτή τη στιγμή κάναμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση», είπε αρχικά.

«Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 μέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Σύψας ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και δυστυχώς ο ιός όταν είναι ασυμπτωματικός, μεταδίδει ή όταν ο ασθενής έχει πολύ λίγα συμπτώματα».

Γι’ αυτό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κάνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν κατά γράμμα το μέτρο της απόστασης. «Εαν κάποιος ασυμπτωματικός πάει σε ένα μπαρ με 1.000 άτομα θα έχουμε διασπορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Πόσα τεστ έγιναν

Τουλάχιστον 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν στα αεροδρόμια της χώρας μέχρι τις 8 το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τουριστών θετικών στον κοροναϊό.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

  • Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200
  • Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500
  • Ηράκλειο: 500
  • Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
  • Κως: πάνω από 300
  • Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
  • Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
  • Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και μικρές καθυστερήσεις.

Πόσες αφίξεις αναμένονται την Πέμπτη

Μέχρι στιγμής, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν προγραμματιστεί για αύριο συνολικά 80 αφίξεις διεθνών πτήσεων, αριθμός μεγαλύτερος από τις σημερινές 70 πτήσεις.

Από τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που κατά τη θερινή σεζόν αναρριχάται στη δεύτερη θέση των αεροδρομίων της χώρας, αναμένεται να υποδεχθεί 33 πτήσεις από τις 40 σημερινές βάσει προγραμματισμού. Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό, στον αερολιμένα Ηρακλείου θα διενεργούνται καθημερινά 825 τεστ για κοροναϊό.

Για τα στελέχη πάντως του αεροπορικού κλάδου, αν και υπάρχει αρχική αισιοδοξία, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου στα μέσα του μήνα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν τα πρώτα δείγματα από το «άνοιγμα» των προορισμών και προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Επίσης, περισσότεροι από 1.000 επιβάτες αναμένεται να φθάσουν την Πέμπτη στο λιμάνι της Πάτρας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να καταπλεύσουν επτά πλοία με περίπου 150 με 200 επιβάτες το κάθε ένα.

Κρατήσεις δύο ταχυτήτων

Στον τουρισμό, οι επαφές με τις ξένες αγορές, που θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου, είναι αυτές που θα δώσουν την πραγματική εικόνα για τις φετινές κρατήσεις.

Μέχρι στιγμής, οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για περιορισμένες κρατήσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά όπως π.χ. η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται εκεί και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οδικός από χώρες των Βαλκανίων.

Τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για την Κρήτη, κάνουν τους ξενοδόχους του νησιού να είναι συγκρατημένοι. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, αρχικά θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και εφόσον στην πορεία αυξηθούν και οι κρατήσεις, θα προστίθενται νέες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι τον Αύγουστο θα λειτουργεί περίπου το 60% των ξενοδοχείων του νησιού.

Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου μαζί με αυτές της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας, θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Το νησί, δεδομένου ότι δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται να δουλέψει με πληρότητες γύρω στο 30% – 35% για όλη τη σεζόν.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η μέση πληρότητα που αναμένεται να έχουν τον Ιούλιο τα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν θα ξεπεράσει το 30%. Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, κρατώντας δυνάμεις για το δυναμικό restart του Αυγούστου.

Αντιδράσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Αντιδράσεις προκάλεσε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η απόφαση να γίνεται από σήμερα η ροή των τουριστών που περνούν τα χερσαία σύνορα της χώρας μόνο μέσω Προμαχώνα και όχι από τους υπόλοιπους σταθμούς (Εξοχής, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κυπρίνου), όπως ίσχυε από τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο λόγος που παραμένει ανοιχτός μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα είναι για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στους ταξιδιώτες δεδομένου και του επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στην Ξάνθη.

«Εδώ και δύο μήνες έχουμε πει σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ότι βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο. Ο πόλεμος με τον νέο κορονοϊό είναι πραγματικός καθώς κάθε μέρα αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και εξαιτίας αυτού υπάρχουν αστοχίες στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στον τουρισμό», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής είπε πως με τα τωρινά στοιχεία, οι πληρότητες Ιουλίου και Αυγούστου «αγγίζουν» μόλις το 25%. «Από τα 540 ξενοδοχεία έχουν λάβει βεβαίωση υγειονομικού πρωτοκόλλου τα 326, γεγονός που δείχνει ότι το 40% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει στο νομό», πρόσθεσε.