Ο δήμος Γιαμάτο, έγινε ο πρώτος στην Ιαπωνία που προσπαθεί να αποτρέψει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα smartphone τους, ενώ περπατούν έξω σε δημόσιους χώρους.

Μετά την έγκριση σχεδίου διατάγματος από το τοπικό κοινοβούλιο της περιφέρειας Καναγκάβα, ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη Τετάρτη, αρχικά χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.

Η δημοτική αρχή τόνισε ότι ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα του διατάγματος το οποίο αναφέρει ότι από την Τετάρτη 1 Ιουλίου οι πεζοί θα πρέπει να πηγαίνουν στο πλάι του πεζοδρομίου αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους, αντί να στέκονται στη μέση και να εμποδίζουν την κυκλοφορία των υπολοίπων πεζών.

Το ίδιο ισχύει και όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε δημόσιους χώρους, όπως σε δρόμους και σε πάρκα.

Ζήτημα ασφάλειας

Το 2014, έρευνα από τον ιαπωνικό γίγαντα κινητής τηλεφωνίας NTT Docomo υπολόγισε ότι το μέσο οπτικό πεδίο ενός πεζού που περπατά κοιτώντας το κινητό του τηλέφωνο είναι το 5% του κανονικού που έχουν τα μάτια μας.

Η εταιρεία διεξήγαγε μια προσομοίωση υπολογιστών για το τι θα συνέβαινε εάν 1.500 άτομα χρησιμοποιούσαν την πολυσύχναστη διάβαση πεζών Shibuya στο Τόκιο ενώ όλοι θα κοιτούσαν τα smartphone τους αντί να κοιτάζουν μπροστά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα δύο τρίτα δεν θα έφταναν στην άλλη πλευρά χωρίς να τους συμβεί κάποιο περιστατικό. Για την ακρίβεια η προσομοίωση έδειξε ότι θα συνέβαιναν περισσότερες από 500 συγκρούσεις και ατυχήματα.

Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ατυχημάτων μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν τηλέφωνα ενώ οδηγούν ποδήλατο και πεζούς επίσης αυξάνεται στην Ιαπωνία, και σε μερικές περιπτώσεις οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν αποζημίωση έως και 100 εκατομμύρια γιεν (1 εκατομμύριο δολάρια).