Τη μάχη με τον κοροναϊό έχασε ένας 79χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αττικόν.

Ο άνδρας κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας, στις 18:30, και αναμένεται η έκθεση του νοσοκομείου για το αν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Πρόκειται για τον 192ο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του από τον κοροναϊό στη χώρα μας.

15 νέα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα στη χώρα μας, τα 12 από τα οποία εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 3.390, εκ των οποίων το 54,9% άνδρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.390 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες). 

Από το σύνολο των 3.390 κρουσμάτων, 757 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.881 (55.5%) αποτελούν επαφές με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. 

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Αγχώνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Την ίδια ώρα και ενόψει του ανοίγματος των πτήσεων την Τετάρτη, οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου η απελευθέρωση του τουρισμού να μην θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, η περίπτωση του άνδρα, που ήρθε από το εξωτερικό, έκανε τεστ για τον κοροναϊό και τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ είχε ήδη μεταβεί στην Αίγινα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι δυνατόν να είναι απολύτως αποτελεσματικά.

Τους επιστήμονες ανησυχούν και τα εισαγόμενα κρούσματα του κοροναϊού, καθώς αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί, είναι ασυμπτωματικοί.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, τα τρία από τα 15 νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα.

Πέρα από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τελικά και όλοι οι συνοριακοί σταθμοί στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πρόκειται για τους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Κήπων, καθώς και των Καστανιών.

Από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, 4 στη Σύρο, 1 στην Ίο και ένα στην Πάρο.

Τέλος οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού.