Ελπίδα για μια δεύτερη «ζωή» στη βίλα που έζησε ημέρες δόξας, κοσμήθηκε με σπουδαία έργα τέχνης, φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, αλλά εν συνεχεία λεηλατήθηκε, βανδαλίστηκε και εδώ και δεκαετίες αποτελεί φάντασμα του λαμπερού παρελθόντος της, εκείνη που ανήκε στον πολυπράγμονα, διορατικό και κοσμοπολίτη Αλέξανδρο Ιόλα, δίνει η ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τη μετατροπή της σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στην «κατάρα» που έπληξε τη βίλα της Αγίας Παρασκευής μετά τον θάνατο του εκκεντρικού ιδιοκτήτη της, είναι η πλέον πρόσφατη σε μια σειρά ακόμα προθέσεων που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν με απώτερο στόχο την αποκατάστασή της. Ως τώρα όμως δεν έγινε τίποτε ουσιώδες, με αποτέλεσμα τα σημάδια της υγρασίας εξωτερικά και τα δεκάδες γκραφίτι στο άδειο πλέον – έχουν κλαπεί ακόμα και τα κιγκλιδώματα από τις σκάλες – εσωτερικό του να μη μαρτυρούν ούτε στο ελάχιστο την εικόνα του σπιτιού-μουσείου με τα χιλιάδες έργα τέχνης, όλα τους δημιουργίες των κορυφαίων δημιουργών του 20ού αιώνα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το οίκημα έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1998, 11 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα. Οι πρώτες αχτίδες φωτός στη σκοτεινή τύχη της βίλας άρχισαν να διακρίνονται το 2017, όταν αγοράστηκε από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής με στόχο τη μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Η επόμενη μέρα αναμένεται – βάσει της μελέτης που πήρε το πράσινο φως από το ΚΣΝΜ – να μετατρέψει τη βίλα Ιόλα σε έναν χώρο που θα ακολουθεί το πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί η εικόνα της. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η διάταξη των αιθουσών του ισογείου: είναι εννέα διαδοχικές που επιτρέπουν την κίνηση των επισκεπτών σε μια κυκλική διαδρομή. Ιδιαίτερη μνεία στη μελέτη γίνεται στην αίθουσα της τραπεζαρίας με το εμβληματικό μαρμάρινο τραπέζι – από τα ελάχιστα αντικείμενα που γλίτωσαν τη λεηλασία λόγω του βάρους του -, η οποία και θα λειτουργεί ως αίθουσα συσκέψεων, όπως και στο υπνοδωμάτιο του Αλέξανδρου Ιόλα, δίπλα στην είσοδο, που θα μετατραπεί σε χώρους γραφείων. Στο δεύτερο υπνοδωμάτιο του ιδιοκτήτη και στον χώρο της κουζίνας – στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτιρίου – θα δημιουργηθούν χώροι εξυπηρέτησης κοινού. Στη μεγάλη αίθουσα του ορόφου θα λειτουργήσει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων, εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών. Η βιβλιοθήκη θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της, ενώ θα δημιουργηθούν και δύο ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών στον όροφο της προσθήκης.