Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους Γιώργος Χοτζόγλου. Αφορμή υπήρξε το δράμα της οικογένειας στη Ρόδo όπου λιποθύμησε από την πείνα η 9χρονη κόρη.

«Έχουμε εκατοντάδες εξώσεις από σπίτια γιατί οι συνάδελφοι δεν έχουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουμε διακοπές ηλεκτροδότησης και στα Χανιά μιλώντας με το σωματείο έχουμε το φαινόμενο ξενοδοχοϋπάλληλοι και υπάλληλοι στον επισιτισμό να πηγαίνουν στα τοπικά μπακάλικα και να παρακαλούν για βερεσέ» είπε ο κ. Χοτζόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το μέσο εισόδημα για εργαζόμενο στον κλάδο είναι 6.000 συν το εποχικό επίδομα 1.200 ευρώ και με αυτά πορευόμαστε για 12 μήνες».

Κατά την εκτίμησή του «σχεδόν το 50% των εργαζομένων του κλάδου θα χάσει τη δουλειά του. 600.000 ήμασταν το 2019 και εκτιμούμε ότι 250.000-300.000 θα χάσουν τη δουλειά τους».

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 οι ξενοδόχοι δεν ακολουθούσαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί από τις 15 Ιουνίου και προέβλεπε ότι «έπρεπε τα εποχικά τουριστικά καταλύματα να προχωρήσουν στην τυπική επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πάρουν τα χρήματα για την αναστολή εργασίας».

«Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιάννη Βρούτση χθες το απόγευμα εκδόθηκε βελτιωτική ερμηνευτική εγκύκλιος ώστε να απαλλάξουν τους ξενοδόχους από την επαναπρόσληψη» πρόσθεσε ο κ. Χοτζόγλου.

Μιλούν τα νούμερα

Αποκαλυπτικά τα νούμερα για την αφορά εργασίας. Τον Μάιο που παραδοσιακά γίνονται πολλές χιλιάδες εποχικές προσλήψεις, φέτος έγιναν 224.000 λιγότερες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, το 2019, έγιναν τον Μάιο 323.524 προσλήψεις, ενώ το 2020 μόλις 99.257.

Αν μάλιστα εξετάσει κανείς το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊού, έγιναν 518.065 προσλήψεις λιγότερες. Από 1.130.113 που πραγματοποιήθηκαν το 2019, φτάσαμε στις 612.048 φέτος.

Από τις 7 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε καταλύματα που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, λόγω πανδημίας, θα πρέπει να μπουν μόνοι τους να κάνουν την αίτηση για το επίδομα των 534 ευρώ. Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, θα πρέπει να τους προσλάβουν κι έπειτα να τους βγάλουν σε αναστολή ώστε να δικαιούνται το εν λόγω επίδομα.

Κραυγή αγωνίας από υπαλλήλους

Ο Αντώνης, ένας νέος άνθρωπος, έχει σταματήσει να κάνει σχέδια για το μέλλον, αφού από το Μάρτιο βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και το επίδομα δεν επαρκεί για να ζήσει.

Εδώ και 6 χρόνια εργάζεται στο πεντάστερο ξενοδοχείο και πλέον ζει μέσα στην ανασφάλεια, αφού δεν έχει καμία ενημέρωση πότε θα επιστρέψει στο πόστο του.

«Για αναστολή ζωής», κάνει λόγο ο Ηλίας Κολλιόπουλος, ξενοδοχοϋπάλληλος ενώ συγκινείται, αφού σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του, την έχει περάσει στη ρεσεψιόν πολυτελούς ξενοδοχείου και για πρώτη φόρα εγκαταλείπει το πόστο του.

Μετά από 35 χρόνια εργασίας, έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ανεργίας.

Αυτό που ζητάνε οι ξενοδοχουπάλληλοι είναι να γίνει παύση πληρωμών στους λογαριασμούς τους, για όσα διάστημα καλούνται να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με τα 534 ευρώ. Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι εποχιακοί ξενοδοχειακοί υπάλληλοι που λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ το μήνα.