Τουλάχιστον πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός του φοβερού σεισμού των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε τα παράλια του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο τελευταίος απολογισμός των μεξικανικών αρχών κάνει επίσης λόγο για αποκλεισμένα χωριά εξαιτίας κατολισθήσεων, και για σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια και υποδομές, ακόμη και σε περιοχές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης.

Πηγή: Twitter @HernanAdrianX

Οι θάνατοι αναφέρθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στην ορεινή πολιτεία Οαχάκα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από κατάρρευση κτιρίου στο τουριστικό θέρετρο Ουατούλκο της της Οαχάκα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αλεχάντρο Μουράτ είπε ότι ένα ακόμα άτομο σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του στο ορεινό χωριό Σαν Χουάν Οζολοτεπέκτου San Juan Ozolotepec, ενώ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για ένα ακόμα θύμα.

Οι ομοσπονδιακές αρχές πολιτικής προστασίας ανέφεραν δύο ακόμη θανάτους: έναν εργαζόμενο στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Pemex, ο οποίος έπεσε από ύψος σε μια εγκατάσταση διυλιστηρίου και έναν άντρα στο χωριό Σαν Αγκουστίν Αματένγκο της Οαχάκα ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο.

Twitter Petroleo Mexicana

Πηγή: Twitter @HernanAdrianX

Οι πτώσεις βράχων έχουν αποκλείσει ανάμεσα στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας και τις ακτές. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε όλα τα χωριά, γεγονός που εγείρει φόβους πως τα θύματα ίσως αποδειχθούν πολύ περισσότερα.

Πολιτειακός αξιωματούχος εξήγησε πως σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην κοινότητα Σάντα Καταρίνα Σαναγκία, κοντά στο επίκεντρο, όπου ο σεισμός προκάλεσε καταρρεύσεις σπιτιών και ολόκληρων κομματιών από πλαγιές βουνών, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν κάτοικοι.

Έντρομοι στους δρόμους

«Ο δρόμος ήταν σαν τσίχλα». Με τη φράση αυτή περιέγραψε ο 30χρονος Μιγκέλ Κανταλαρία την αίσθηση που είχε την ώρα της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους την ώρα που η γη έτρεμε για αρκετά δευτερόλεπτα.

(Φωτογραφία AP)

Πηγή Reuters

Στην πρωτεύουσα Οαχάκα πάνω από τριάντα κτίρια υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους κτίσματα ακόμα σημαδεμένα από τον σεισμό του 2017, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 370 ανθρώπους στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα και σε άλλες πολιτείες.

Πηγή Reuters

Αισθητός εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά

Η 26χρονη δασκάλα Εουνίσε Πινέδα, που ζει και εργάζεται στην πόλη Χουτσιτάν, μίλησε για «βασανιστήριο δύο λεπτών»: πίστευε πως το σπίτι της θα κατέρρεε πάνω της.

Η ισχύς της δόνησης ήταν τρομακτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εθνική σεισμολογική υπηρεσία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο σεισμός που έπληξε τη νότια πολιτεία της Οαχάκα στις 10.29 π.μ. (τοπική ώρα) της Τρίτης, έγινε αισθητός πάνω από 650 χιλιόμετρα μακριά, έως την πρωτεύουσα της χώρας, την Πόλη του Μεξικού, όπου κτίρια ταρακουνήθηκαν γερά και πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Ξύπνησε τρομακτικές μνήμες

Τη 19η Σεπτεμβρίου 1985, σεισμική δόνηση 8,1 Ρίχτερ, μια από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία του Μεξικού, είχε χτυπήσει την πρωτεύουσα, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και μετατρέποντας σε σωρούς από συντρίμμια εκατοντάδες κτίρια.