Κόλαφος για την εταιρεία Oil One, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, και την περιβαλλοντική ρύπανση στη Δραπετσώνα, είναι το πόρισμα – κόλαφος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που έφερε στη δημοσιότητα αποκλειστικά το in.gr.

Σύμφωνα με αυτό, πηγή της αφόρητης δυσοσμίας που πνίγει την περιοχή και απειλεί τη δημόσια υγεία, αποτελούν οι εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρίας, καθώς στην περίμετρό της όλοι οι ρύποι εμφανίζονται εξαιρετικά αυξημένοι.

Επιβαρυντικό για την Oil One είναι και έγγραφο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται υψηλές τιμές βενζολίου (μιας καρκινογόνου ουσίας) σε σταθμό μέτρησης που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

To in.gr παρουσιάζει αποκλειστικά το πόρισμα – βόμβα της έρευνας του «Δημόκριτου» και έγγραφο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη ρύπανση στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Και τα δύο «δείχνουν» ως πηγή δυσοσμίας και επικίνδυνων χημικών ενώσεων την Oil One.

Ως προς την δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή, η έκθεση ορίζει ως πηγή «Βιομηχανικές Δραστηριότητες με εκπομπές οσμηρών ενώσεων».

Η περιγραφή της συγκεκριμένης δραστηριότητας και του τρόπου που σχετίζεται με τις διευθύνσεις των ανέμων -σε σχέση με τους 5 σταθμούς μέτρησης στην περιοχή του Δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι πρόκειται όντως για τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Η δυσάρεστη οσμή προέρχεται από συστατικά πετρελαιοειδών. Το ακατέργαστο πετρέλαιο περιέχει οργανικές ενώσεις, θειόλες, όπως η μεθυλο-μερκαπτάνη. Οι εκπομπές οσμηρών ενώσεων προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες, επεξεργασία πετρελαιοειδών ή απόβλητα, αναφέρεται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».

Εάν κανείς κοιτάξει τον χάρτη με τις θέσεις των σταθμών μέτρησης και τις αντίστοιχες διευθύνσεις των ανέμων εύλογα συνάγει ότι πρόκειται ακριβώς για τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Οι υψηλές τιμές βενζολίου σε ένα σταθμό μέτρησης που είναι πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της Oil One δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στην κίνηση οχημάτων αλλά σε πηγή που προφανώς παραπέμπει σε βιομηχανική εγκατάσταση, αναφέρεται στο πόρισμα του Αστεροσκοπείου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και μια ακόμη αναφορά στο έγγραφο του Αστεροσκοπείου. Οι πρώτες ενδείξεις διερεύνησης του γεωγραφικού προσανατολισμού των πηγών εκπομπής υποδεικνύουν ενίσχυση από τον βόρειο τομέα, ενώ κατά την επικράτηση νοτίων ανέμων παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις.

Τοπικοί φορείς και κάτοικοι δεν βρίσκουν άλλη λύση από τη άμεση μετεγκατάσταση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τη μετατροπή της περιοχής σε πάρκο καινοτομίας όπως τους έχουν υποσχεθεί.