Τις προκλήσεις αναφορικά με μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί συνεχίζει η Τουρκία με τις δηλώσεις να έρχονται πλέον από τα υψηλότερα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, δήλωσε, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», πως «οι αλυσίδες της Αγια-Σοφιάς πρέπει να σπάσουν», ώστε να επιτραπεί η μουσουλμανική προσευχή.

«Το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγια-Σοφιάς, ανοίγοντάς την για (μουσουλμανική) προσευχή είναι επιθυμία όλων μας. Εκπληρώνει την επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγια-Σοφιάς αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν αφορά τη διεθνή κοινότητα.

Προκαλεί ξανά ο Μπαχτσελί: Να ανοίξει η Αγια-Σοφιά ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Την ίδια στιγμή δεν σταματά τις προκλητικές δηλώσεις  για την Αγια-Σοφιά και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκαλεί με τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι η Αγια-Σοφιά θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μπαχτσελί δήλωσε σχετικά: «Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγια-Σοφιάς πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους».