«Οι Έλληνες πολίτες θα δουν σύντομα μία διαφορετική δικαιοσύνη», τόνισε ότι Yπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη δημοσιογράφο, Ιωάννα Μάνδρου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο που θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής και ίσως έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα «θα περιγράφεται η δυνατότητα των δικαστηρίων των δύο μεγάλων πόλεων να ιδρύσουν ειδικά τμήματα που θα δικάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις, που αφορούν σε επενδύσεις και, ειδικότερα υποθέσεις για θέματα ενέργειας, τηλεπικοινωνίες και προσωπικά δεδομένα». Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

Σε ερώτηση της κ. Μάνδρου αν η δικαιοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας χώρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «οι θεσμοί – άρα και η δικαιοσύνη – συμβάλλουν σημαντικά» σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως εξήγησε, ο ρόλος και η λειτουργία της δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη μιας χώρας, κυρίως χάρη στο ρόλο που παίζει στον τομέα των επενδύσεων διευθετώντας δικαστικά τα θέματα που προκύπτουν.

Ο Υπουργός περιέγραψε το όραμά του για καθαρό τοπίο και ταχεία απονομής δικαιοσύνης, ενώ εξήγησε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την ελληνική οικονομία δεν προσφεύγουν σε πολλές περιπτώσεις στη δικαιοσύνη είτε γιατί είναι πολύς ο χρόνος να καταλήξει η υπόθεση, είτε επειδή είναι πολύ κοστοβόρα η διαδικασία.

Είπε επίσης ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, σκοπεύουν μέχρι το τέλος του χρόνου να περάσουν στην έκδοση πολύ μεγάλου αριθμού πιστοποιητικών, τα οποία θα εκδίδονται ηλεκτρονικά για να διευκολυνθούν φυσικά οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρηματίες.

Όσον αφορά στη διαμεσολάβηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι είναι πλέον μία πραγματικότητα, ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με τα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και πάει καλά, ωστόσο ο κοροναϊός έχει φέρει καθυστερήσεις στις αστικές υποθέσεις, που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα, αλλά θα ενταχθούν πολύ σύντομα.

«Με βάση τα στατιστικά της δικαιοσύνης – όταν θα τα έχουμε στα χέρια μας – θα προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας ότι με τις αλλαγές που έρχονται «οι Έλληνες πολίτες θα δουν σύντομα μία διαφορετική δικαιοσύνη» που θα εργάζεται προς όφελός τους.