Στη Βουλή φτάνει πλέον το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή της Δραπετσώνας. Μια μόλυνση που απειλεί τη δημόσια υγεία και παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων του δήμου, το υπουργείο Περιβάλλοντος κωφεύει.

Οι αποκαλύψεις του Mega και του in.gr για τα συνεχή επεισόδιο έντονης δυσοσμίας που προέρχονται (όπως αποδεικνύεται από τις μετρήσεις) από τις εγκαταστάσεις της Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, κινητοποιούν και βουλευτές.

Ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο 2ο σχολείο Δραπετσώνας όπου οι μαθητές δεν μπορούσαν να βγουν στο προαύλιο λόγω των έντονων οσμών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, φέρνει το θέμα στη Βουλή και θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, τους επικίνδυνους ρύπους αλλά και την άμεση σχέση που φέρεται να έχει με τη μόλυνση η εταιρεία Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος, «πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Πειραιά ήταν η απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή των Λιπασμάτων, η ανάπλαση του χώρου και η απόδοσή του στους κατοίκους

Ηδη από το 2015, περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακής διοίκησης στην Αττική της Ρένας Δούρου, εμφανίστηκε στην περιοχή της Δραπετσώνας έντονο πρόβλημα δυσοσμίας, με αποτέλεσμα συχνά να είναι τα παράπονα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που στο παρελθόν είχαν υποστεί τη σωρευτική περιβαλλοντική υποβάθμιση από την παρουσία του Εργοστασίου Λιπασμάτων, του Υαλουργείου και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Παρά τον αυτοπροσδιορισμό της προηγούμενης κυβέρνησης ως «πράσινης» και «περιβαλλοντικά ευαίσθητης, ελάχιστα έγιναν σε όλο αυτό το διάστημα για το σχετικό πρόβλημα».

Ο βουλευτής κ. Μαρκόπουλος, τονίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για να απομακρυνθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις από την περιοχή. «Αντίθετα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη δυνατότητα να παραταθεί ακόμη περισσότερο η «μεταβατική» παραμονή τέτοιων εγκαταστάσεων στην περιοχή».

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρεται και στην έρευνα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που αποκάλυψε το Mega, για τους επικίνδυνους ρύπους που υπάρχουν στην περιοχή.

Το πόρισμα του Δημόκριτου

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το περιοδικό επαναλαμβανόμενο αυτό φαινόμενο που εδώ και πέντε χρόνια έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής ήδη προκάλεσε μελέτη προσδιορισµού των πηγών έκλυσης αυτών των οσµών. Συγκεκριµένα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος πρόσφατα µόλις παρέδωσε σχετική έρευνα για το θέµα  η οποία στο σύνολο της θα ολοκληρωθεί  τον προσεχή  Σεπτέμβριο, όµως  ήδη προσφέρει σημαντικά στοιχεία…. καταγράφοντας επικίνδυνους ρυπαντές, όπως το βενζόλιο και δείχνοντας τη συσχέτισή τους µε βιομηχανικές µονάδες στα Λιπάσµατα όπως η Oil One, καθώς οι αυξηµένω, ρύποι στους σταθµούς µέτρησης  καταγράφονται  στις ημέρες όπου φυσούν άνεμοι από την κατεύθυνση  των εγκαταστάσεων  της Oil One.  Θα πρέπει να σημειώσουµε πως η σχετική ανάθεση από την προηγούμενη περιφερειακή πλειοψηφία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη καθυστέρηση, παρά  το ότι το πρόβλημα ήδη µετρούσε µια πενταετία και συγκεκριμένα  λίγους μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 (Νοέμβριος 2018).

Την ίδια στιγμή ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής το γεγονός ότι η εταιρεία Oii One, που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή  απόβλητα έχει ζητήσει τροποποίηση της ΑΕΠΟ της ώστε να μπορεί σε έκτακτες περιπτώσεις να διοχετεύει τα επεξεργασμένα απόβλητα της απευθείας στη θάλασσα με αγωγό, καθώς υπάρχει φόβος για περαιτέρω  οικολογική  υποβάθμιση  ευρύτερης  θαλάσσιας περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει το ενδιαφέρον του για την περιοχή και για την αντιµετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήµατος µε τη δέσμευσή του ότι στην περιοχή θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο και Κέντρο Καινοτομίας. Όμως, αντιλαμβανόµαστε όλοι ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει το Μητροπολιτικό Πάρκο και το Κέντρο Καινοτοµίας µε τα «καζάνια» μιας βιοµηχανίας επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν συμμερίζονται τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ιδίως από τη στιγµή που όπως και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αυτοί δεν διαθέτουν τον αναγκαίο».

Ο κ. Μαρκόπουλος τονίζει, αναφερόμενος στην Oil One. «Λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες παρεμβάσεις για το πρόβλημα τόσο εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής όσο και του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, την οικιστική πύκνωση της περιοχής, τη μεγάλη παρουσία κατοίκων και σχολικών μονάδων, τη γειτνίαση της μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών και επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων Oil One, την οποία ο δήμος έχει προσδιορίσει ως πηγή των οσμών, αλλά και την τοποθέτηση της ευρύτερης περιοχής της Δραπετσώνας στον στρατηγικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Κέντρου Καινοτομίας στην έκταση των πρώην Λιπασμάτων καθώς και τη δεδομένη ευαισθησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για μια πράσινη πολιτική, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών μετά την παράδοση των επόμενων αποτελεσμάτων του ΚΕΦΕ Δημόκριτος στα τέλη Ιουνίου και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

2.    Εάν αποδειχθεί ότι πηγή ρύπανσης είναι η βιομηχανία Oil One, τι σημαίνει αυτό για το εάν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ο υπουργός.

3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να αποκτήσει το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος τον αναγκαίο εξοπλισμό για τον εντοπισμό οσμών και τη μέτρηση ρύπων έτσι ως οι ελεγκτές να μη στηρίζονται στην όσφρησή τους;

4.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την οριστική απομάκρυνση της Oil One και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή, όπως επιτάσσει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χρήσει γης στην περιοχή, ώστε να μπορέσει ο χώρος να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο και ως Κέντρο Καινοτομίας.