Μπορεί επισήμως το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει, ωστόσο, τίποτα δεν θυμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η τουριστική αγορά αναμένει τον άνοιγμα των άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων για να μπορέσει να υπολογίζει σε κρατήσεις μέσα τους επόμενους μήνες, κάτι που θα καθορίσει πόσα ξενοδοχεία θα επιλέξουν να λειτουργήσουν φέτος στους προορισμούς.

Επί του παρόντος όμως η κίνηση παραμένει μικρή και οι προβλέψεις για την πορεία της φετινής περιόδου γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο που μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπήρχαν αρκετές περιοχές που σημειώθηκε αυξημένη πληρότητα, ωστόσο ήταν κυρίως για μια διανυκτέρευση.

«Πλέον μπαίνουμε σε μια περίοδο με ελάχιστες διανυκτερεύσεις μέχρι τον Ιούλιο» σημείωσε ο κ. Τάσιος, ο οποίος εκτίμησε ότι η αγορά θα κινηθεί μετά το τέλος του σχολικού έτους, που φέτος θα πάει μέχρι τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων υπογράμμισε ότι υπάρχει αναμονή σχετικά με τις πτήσεις που θα φτάνουν στην Ελλάδα και σε ποιους προορισμούς.

Όπως τόνισε ο κ. Τάσιος οι ξενοδόχοι θα «επενδύσουν» στον εσωτερικό τουρισμό, δημιουργώντας ειδικά πακέτα για τους Έλληνες τουρίστες, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όπως έχει αναφέρει άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας».

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε επίσης:  Θεοχάρης: Τα χερσαία σύνορα ανοίγουν στις 15 Ιουνίου, τα θαλάσσια σύνορα την 1η Ιουλίου

Οι τουριστικοί φορείς πάντως αναμένουν εναγωνίως τις πληρότητες στα αεροπλάνα από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία ορόσημο για τις διεθνείς πτήσεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.

Πακέτο προσφορών από τα ξενοδοχεία

Στο μεταξύ τα ξενοδοχεία θέλοντας να ενισχύσουν τα ταμεία τους, ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν με μειώσεις τιμών, εκπτωτικά πακέτα για κάθε οικογένεια και δωρεάν διανυκτερεύσεις από έναν αριθμό ημερών και πάνω και για Έλληνες και για ξένους τουρίστες.

Παρότι οι κρατήσεις από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, οι αστάθμητοι κίνδυνοι της πανδημίαςαναγκάζουν τους επαγγελματίες στην Ελλάδα να ποντάρουν, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, στον εσωτερικό τουρισμό, που μέχρι σήμερα αποτελεί μόλις το 5% της αγοράς.

Ήδη πολλοί που θέλουν να προετοιμάσουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις και τηλεφωνούν για να ρωτήσουν τιμές και να επιλέξουν την καλύτερη προσφορά.

Πέρα από τα πακέτα προσφορών για διακοπές, οι ξενοδόχοι της χώρας αναμένεται να υιοθετήσουν ένα ελαστικό σύστημα ακυρώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα ματαίωσης του ταξιδιού ακόμα και λίγα εικοσιτετράωρα προ της κράτησης.