Η απρόσμενη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε σήμερα σηματοδοτεί μια «σπουδαία ημέρα» για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανό που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ελπίζω ότι ο Τζορτζ μας βλέπει από εκεί ψηλά και σκέφτεται ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι μεγαλειώδες. Είναι μια μεγάλη ημέρα για εκείνον, μια μεγάλη ημέρα για όλον τον κόσμο», είπε ο Τραμπ, συνδέοντας τα καλά οικονομικά αποτελέσματα με την τραγωδία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ εδώ και δύο εβδομάδες.

«Είναι μια μεγάλη, σπουδαία ημέρα όσον αφορά την ισότητα», συνέχισε ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι μέχρι τώρα δεν έχει προσφέρει καμία λύση στα προβλήματα που καταγγέλλουν οι διαδηλωτές: τον ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις ανισότητες.

Μετά τον θάνατο του Φλόιντ στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν –σε ορισμένες πόλεις συνοδεύονταν από λεηλασίες και ταραχές– ο Τραμπ υιοθέτησε πολεμική στάση. Εμφανίστηκε ως ο «πρόεδρος του νόμου και της τάξης» και απείλησε να στείλει τον στρατό στους δρόμους. Λόγω αυτής της στάσης του επικρίθηκε σφοδρά από τον πρώην υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις ενώ και ο νυν επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Μαρκ Έσπερ, πήρε αποστάσεις από τον Λευκό Οίκο, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί ο στρατός.

Καλέστε την Εθνοφρουρά

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μαζί με την έκκληση του ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο οποίος ζήτησε από τους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά, ώστε να διαλυθούν οι διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα πως πρότεινε σε ορισμένους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά ενώπιον των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του.

«Προτείνω σε κάποιους από αυτούς τους κυβερνήτες που είναι πολύ υπερήφανοι… Μην είστε υπερήφανοι. Ολοκληρώστε τη δουλειά. Θα καταλήξετε να κάνετε πολύ μεγαλύτερο καλό στο τέλος, καλέστε την Εθνοφρουρά. Καλέστε εμένα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Πρέπει να κυριαρχήσετε στους δρόμους. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε αυτό που συμβαίνει, να συμβαίνει», συμπλήρωσε.