Τους λόγους οι οποίοι καθυστερούν το άνοιγμα των γυμναστηρίων θέλησε να εξηγήσει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής λοιμωξιολόγων υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διαχωριστούν τα ξενοδοχεία από τα γυμναστήρια.

«Τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος ο οποίος έχει υψηλό ρίσκο. Είναι πολλοί άνθρωποι μαζί, οι αναπνοές είναι έντονες και η εκπομπή σωματιδίων της αναπνοής γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα θέλαμε να είναι από τους χώρους που θα ανοίξουν, παρά μόνο προς το τέλος, όταν θα είμαστε έτσι πολύ σίγουροι» ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Παράλληλα, έθεσε και το θέμα του εξαερισμού και του κλιματισμού μέσα στον χώρο των γυμναστηρίων που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής για τη μετάδοση του κοροναϊού.

Οδηγίες λειτουργίας από τον ΕΟΔΥ

Προτού οριστικοποιηθεί η ημερομηνία που θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία τους.

Αυτές αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και τους προπονητές, αλλά και στο κοινό.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως ο αριθμός των ασκούμενων θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών, ενώ ο πελάτης θα ενημερώνει το γυμναστήριο για την άφιξή του.

Αναλυτικά τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια:

Στο χώρο του γυμναστηρίου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οι οδηγίες που αφορούν στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και στα συμβατά συμπτώματα για την COVID-19 λοίμωξη.

Στο ενημερωτικό σημείωμα θα πρέπει να αναγράφεται και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να έχουν ταυτόχρονη παρουσία στο χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό).

Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων θα πρέπει να μεριμνούν για την επάρκεια του υγειονομικού υλικού που θα κάνουν χρήση οι αθλούμενοι.

Αυτό θα είναι: αλκοολούχο αντισηπτικό, χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, καθώς και κλειστοί ποδοκίνητοι κάδοι απορριμμάτων σε εμφανή σημεία.

Τα όργανα θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ συνίσταται ο καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.

Παράλληλα, απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων ντους, και σάουνας, ενώ προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους.

Επίσης, και η τουαλέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αυτές είναι:

– κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού

– σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού

– νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία

– χειροπετσέτες

– ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων

– τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)

Το προσωπικό στα γυμναστήρια θα πρέπει υποχρεωτικά να φορά μάσκα σε όλη τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Παράλληλα, θα πρέπει να απέχει από την εργασία του σε περίπτωση ασθένειας, ενώ από το χώρο θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη.

Ο ΕΟΔΥ προτείνει μέτρα και για τους αθλούμενους στα γυμναστήρια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα πρέπει να γίνεται χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου, ενώ η μετακίνηση προς και από αυτό θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.

Επίσης, συνιστάται:

– η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής

– η εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης

– η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)

– η χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)

– το πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς οC)

– η αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες personal studios

Την αντίθεσή τους στο γενικευμένο λουκέτο στα γυμναστήρια εκφράζουν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα μικρά γυμναστήρια που λειτουργούν ως personal studios.

«Είναι μια αδικία για τους ιδιοκτήτες μικρών γυμναστηρίων, που ασχολούνται κυρίως με την ατομική προπόνηση να μην έχουν ήδη ανοίξει και να περιμένουν να ανοίξουν με τα μεγάλα γυμναστήρια» τονίζει μιλώντας στο in.gr ο γυμναστής Αλέξανδρος Βενιανάκης.

«Δεν έχουν καμία σχέση τα personal studios με τα μεγάλα γυμναστήρια» σημειώνει και εξηγεί πως «όταν μιλάμε για μεγάλα γυμναστήρια εννοούμε τους τεράστιους χώρους με πολλά μηχανήματα, διαδρόμους και γενικότερα αυτά που αποβλέπουν στην συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων».

Ο κ. Βενιανάκης υπογραμμίζει ότι οι μικροί χώροι ατομικής προπόνησης μπορούν να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια από 1 έως 3 άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά, προσθέτοντας ότι σε αυτά προϋπήρχε η υπηρεσία των ραντεβού, ενώ και η υπηρεσία καθαριότητας που απαιτείται πλέον από τον ΕΟΔΥ γινόταν τακτικά καθώς ο εξοπλισμός που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν πολύ μικρότερος σε όγκο από ένα μεγάλο γυμναστήριο.

«Οι ιδιοκτήτες των μικρών γυμναστηρίων εν ολίγοις δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούμε μαζί με τα μεγάλα γυμναστήρια και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα, τα Mall με τα καταστήματα, τα οποία άνοιξαν νωρίτερα» συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Βενιανάκης.