Τα παιδιά του Τζαμάλ Κασόγκι, του σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσαν σήμερα ότι συγχωρούν τους δολοφόνους του πατέρα τους.

«Εμείς, οι γιοι του μάρτυρα Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοινώνουμε ότι συγχωρούμε αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα μας» έγραψε στο Twitter o Σάλαχ Κασόγκι, γιος του πρώην δημοσιογράφου της Washington Post.

Ακόμη δεν είναι γνωστές οι νομικές συνέπειες της ανακοίνωσης αυτής του Σάλαχ Κασόγκι, ο οποίος ζει στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, έντονος επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, αφού πρώτα υπήρξε στενός του συνεργάτης, δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το σώμα του διαμέλισε μια ομάδα 15 ατόμων.

Τα λείψανα του 59χρονου δημοσιογράφου δε βρέθηκαν ποτέ.

Αφού αρχικά αρνήθηκαν ότι πρόκειται για δολοφονία, οι σαουδαραβικές Αρχές στη συνέχεια προέβαλαν διάφορες εκδοχές των γεγονότων και τελικά παραδέχτηκαν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολή ανωτέρων.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θεωρείται από τούρκους και αμερικανούς αξιωματούχους ηθικός αυτουργός και εντολέας της δολοφονίας.

Αργότερα ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη, αλλά αρνήθηκε ότι γνωρίζει ποιος τη διέπραξε.

Έπειτα από μια αδιαφανή δίκη στη Σαουδική Αραβία, πέντε Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις ακόμη σε ποινές κάθειρξης.

Συνολικά, για τη δολοφονία κατηγορούνταν 11 άνθρωποι.

Ο Σάλαχ Κασόγκι επισήμανε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στο σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα, επικρίνοντας τους αντιφρονούντες οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιον, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση.

Η Washington Post είχε γράψει τον Απρίλιο του 2019 ότι τα παιδιά του Κασόγκι, περιλαμβανομένου του Σάλαχ, έλαβαν σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και λαμβάνουν πολλές χιλιάδες δολάρια μηνιαίως από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ίδια τα παιδιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου το αρνούνται.

Πριν από ένα μήνα η τουρκική δικαιοσύνη είχε απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 20 ανθρώπων, ανάμεσά τους και δύο στενών συνεργατών του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν –του πρώην συμβούλου Σαούντ αλ Καχτάνι και του πρώην δεύτερου τη τάξει των υπηρεσιών Πληροφοριών, στρατηγού Άχμεντ αλ Ασίρι–, χαρακτηρίζοντάς τους εντολείς της δολοφονίας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)