Η χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτέλειας Δόγκα, ήταν ανατριχιαστική, γιατί στον πυρήνα της δεν είχε τίποτε το «νομικίστικο» για να αποδείξει το αυταπόδεικτο: Η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε, κακοποιήθηκε, δολοφονήθηκε κι όλο αυτό το ανθρώπινο της φρίκης ήταν αρκετό για να βάλει τα γεγονότα σε μία σειρά.

Καταρρίπτοντας ένα προς ένα τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης των δολοφόνων, η κ. Δόγκα συνέδεσε μεταξύ τους τα κομμάτια του παζλ, αφήνοντας μία πικρή επίγευση για την διαπίστωση: Η Ελένη Τοπαλούδη είναι θύμα μια ολόκληρης τοπικής κοινότητας που είχε αποφασίσει να κρατήσει το στόμα της κλειστό.

Πριν την Ελένη

Οπως λένε πλέον τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που κατατέθηκαν και στο δικαστήριο ο ένας γόνος πλούσιας οικογένειας, ο άλλος, ο 19χρονος, ήταν ο όμορφος κι ένας τρίτος, που δεν εμπλέκεται στη δολοφονία, ήταν ένας 23χρονος που… συνεργαζόταν με τους δύο άλλους. Τώρα, μετά τη δολοφονία, άνοιξαν τα στόματα που έμεναν σφραγισμένα. Και οι τρείς, με «μπροσταρηδες τον 23χρονο και τον 19χρονο έστηναν καρτέρι έξω από το ειδικό σχολείο της Ρόδου για να αποπλανήσουν ανήλικες ΑμεΑ, θύματα εύκολα για όλους τους λόγους του κόσμου. Αν μη τι άλλο, σε μία κοινωνία ούτως ή άλλως άσχημη, μια ακόμα χειρότερη, κλειστή, τοπική, θα μπορούσε να ασκεί ακόμα μεγαλύτερο «τραμπουκισμό» και απομόνωση σε αυτά τα κορίτσια. Ναι, ήταν ο εύκολος στόχος.

«Ψάρευαν» τα θύματα με σκοπό τον βιασμό τους. Το εξοχικό του γόνου στην Λίνδο ήταν απομονωμένο και ιδανικό για τέτοιες πράξεις. Έκλειναν μαζί τους ραντεβού σε διπλανή καφετέρια, τις κολάκευαν. Τώρα, που είναι πλέον αργά και για αυτά τα κορίτσια και για την Ελένη, άνοιξαν τα μάτια και τα στόματα. Είχαν δει κορίτσια να μπαινοβγαίνουν στο αυτοκίνητο του πλούσιου Ροδίτη. Αν τα στόματα είχαν ανοίξει νωρίτερα, η Ελένη τώρα θα ζούσε.

Μάλιστα, ήρθαν στο φως και άλλες ιστορίες. Μια ιστορία ομαδικού βιασμού 19χρονης ανάπηρης από τον 23χρονο και τον 19χρονο, μία ακόμη περίπτωση απομόνωσης νεαρής στο απομακρυσμένο σπίτι της Λίνδου, που εξαναγκάστηκε να δει άγριο πορνό και γλίτωσε επειδή ξέσπασε σε κλάματα και ακόμα μερικές αντίστοιχες περιπτώσεις: Τα κορίτσια έφταναν στην Λίνδο με σκοπό να βιαστούν. Καμία συναίνεση δεν υπήρχε, δεν επρόκειτο για σεξ. Ήταν πράξη βίας, φετίχ με τον ανθρώπινο πόνο.

Η αμείλικτη εισαγγελέας

Η κ. Δόγκα ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό να έχουν συμβεί κι άλλοι βιασμοί κι άλλες δολοφονίες. Την ημέρα που έριξαν την Ελένη στη θάλασσα, είχαν σκοπό να εξαφανίσουν το πτώμα. Για κακή τους τύχη, αυτό ξεβράστηκε στην ακτή. Οι δράστες φάνηκαν να είναι αποφασισμένοι και… έμπειροι με τη διαδικασία.

Στο κάτω σπίτι έμενε η γιαγιά του ενός. Η γυναίκα αυτή εμφανίζεται να μην άκουσε και να μην είδε τίποτα. Ούτε τα ουρλιαχτά της δολοφονημένης κοπέλας, ούτε τα αίματα στις σκάλες, όταν απομάκρυναν το πτώμα.

Η αδερφή του 19χρονου ισχυρίστηκε ότι η Ελένη διατηρούσε σχέση μαζί του και επομένως δεν υφίσταται βιασμός. «Λες και δεν μπορεί ακόμα και μια παντρεμένη γυναίκα να πει όχι;», είπε η εισαγγελέας. Την ίδια του την αδερφή «κρέμασε» ο 19χρονος, ακυρώνοντας τους ισχυρισμούς της. Εξάλλου, η Ελένη ήταν παρθένα.

Το χαρτί της ψυχικής νόσου

Ο πλούσιος πατέρας είχε κι άλλες φορές καλύψει στις Αρχές τον βίαιο γιο του κι ίσως να ήξερε για τη δολοφονία της Ελένης πριν καν αυτή επιβεβαιωθεί. Μάλιστα, φαίνεται τώρα ότι «εκβίασε» ψυχίατρο του νησιού να χαρακτηρίσει τον γιο του ψυχωσικό, πράγμα που καταρρίφθηκε παταγωδώς από τις μετέπειτα εξετάσεις του νεαρού δολοφόνου. Έχει σώας τας φρένας και πλήρη επίγνωση των επιθυμιών του.

Η δε κ. Δόγκα επεσήμανε έντονα το γεγονός. Η ψευδής γνωμάτευση για την ψυχική υγεία του δολοφόνου, είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη της συνενοχής τόσο του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και του ίδιου του ψυχιάτρου, των γνωστών και φίλων του.

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων

Η κ. Δόγκα έκανε μία πολύ γενναία κατάθεση, πιθανότατα της ίδιας της ψυχής της. Επέρριψε ευθύνες στους δολοφόνους, σε όσους συγκάλυψαν τα γεγονότα πριν και μετά τη δολοφονία της Ελένης, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για ψυχικά υγιείς που ήθελαν να βιάζουν. Κι έχει σημασία αυτό. Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι πιο επικίνδυνοι και πιο εγκληματικές φυσιογνωμίες. Δεν υπάρχει άλλοθι.

Τόνισε δε, ότι οι υποτιθέμενες κακές σχέσεις μεταξύ των δύο συνενόχων είναι ένα φιάσκο των δικηγόρων με σκοπό να αποπροσανατολίσουν το σώμα των ενόρκων. Επιμένοντας ότι «ας αποδοθεί δικαιοσύνη κι ας γκρεμιστεί ο κόσμος όλος», η συγκλονιστική εισαγγελέας δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο.

Ήταν, μάλιστα, τόσο καίρια η τοποθέτησή της, που σήμερα οι συνήγοροι των δύο στράφηκαν εναντίον της, ζητώντας πειθαρχικές διώξεις εις βάρος της.

Συνένοχη κοινωνία

Για κάθε Ελένη Τοπαλούδη, υπάρχει κάποιο στόμα που παρέμεινε κλειστό όταν έπρεπε. Οι ιστορίες των νεκρών γυναικών και κοριτσιών είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη.

Μετά την κατάθεση της κ. Δόγμα, την πλησίασε ο πατέρας της Ελένης και της πρόσφερε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα «από την κόρη του». Ξέσπασαν και οι δύο σε κλάματα.

Αν δικαιωθεί η άδικα χαμένη Ελένη Τοπαλούδη θα πρόκειται για μια ιστορική νίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης στο πεδίο της αξιοπιστίας και των δικαιωμάτων των γυναικών.