Κριτική στην εισαγγελέα της έδρας στη δίκη Τοπαλούδη ασκεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος κατηγορώντας την ότι κατά την αγόρευσή της υπερέβη τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου σύμφωνα με το νόμο δικαστικού λειτουργού και ταυτίστηκε με τη μία πλευρά της δίκης.

Άλλο ενσυναίσθηση και άλλο ταύτιση

Άλλο ενσυναίσθηση και άλλο ταύτιση τονίζει ο κ. Σκέρτσος επισημαίνοντας ότι τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή».

Μάλιστα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι η ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με τα θύματα ακόμα και των πιο ειδεχθών εγκλημάτων δημιουργεί «ανασφάλεια δικαίου»και τονίζει ότι ανοίγει ο δρόμος «προς το δικαστικό λαϊκισμό».

Αναλυτικά η δήλωση -ανάρτηση στο Facebook- του Άκη Σκέρτσου:

«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Ψυχρός και αμερόληπτος

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».