Θετικός είναι και ο τρίτος δειγματοληπτικός έλεγχος που υποβλήθηκε αγοράκι ηλικίας 2,5 ετών το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο στην Κύπρο με τη νόσο Καβασάκι. Με κοροναϊό, νοσεί και ο πατέρας του παιδιού.

Το παιδί σύμφωνα με όσα είπε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, στο SigmaLive, Αβραάμ Ηλίας, παρουσιάζει σταθερή εικόνα αφού έλαβε έγκαιρα τη θεραπεία για το σύνδρομο Καβασάκι στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά.

Τι είναι η νόσος Καβασάκι

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία «η νόσος αυτή, είναι αγνώστου αιτιολογίας και έχει εντοπιστεί αρχικά το 1967 από Ιάπωνα ιατρό.

Είναι ένας αυτοάνοσος μηχανισμός που πυροδοτείται από κάποιο αίτιο, που μπορεί να είναι ιός ή μικρόβιο.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί, ενώ φαίνεται να υπάρχει κάποιος εγκλητικός παράγοντας που προκαλεί αυτό το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο», σημείωσε.

Προσβάλει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά παρατηρήθηκε και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλίας, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά με κύριο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία και είναι η πρώτη αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά.

Η διάγνωση είναι κλινική και τα κύρια χαρακτηριστικά είναι ο υψηλός πυρετός τουλάχιστον για πέντε ημέρες, τα κόκκινα μάτια, τα σκασμένα χείλη, εξάνθημα, οίδημα σε παλάμες και πέλματα, και απολέπιση στις άκρες των δαχτύλων.

Ένα επιπλέον σύμπτωμα είναι η τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

Είναι μεγάλης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία πρέπει να δοθεί τις πρώτες 10 μέρες, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές.

Πηγή : sigmalive