Θέση στο δημόσιο διάλογο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την τύχη του πολιτισμού, παίρνουν οι μεγαλύτεροι ιδιώτες θεατρικοί παραγωγή σε επιστολή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι Μιχάλης Αδάμ, Γιώργος και Τάκης Γεώργας, Γιώργος Ισαάκ, Πάνος Κατσαρίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Διονύσης Παναγιωτάκης και Μίλτος Σωτηριάδης ακολουθώντας το παράδειγμα των καλλιτεχνών που εξέφρασαν τις απόψεις τους, εκφράζουν δυνατά τις απόψεις τους.

Η Ομάδα Ελλήνων Θεατρικών Παραγωγών «ΟΜΘΕΑ», όπως υπογράφουν την επιστολή, τονίζει πως λόγω της κρίσης που έφερε μαζί του κοροναϊός στην θεατρική δράση, θα είναι δύσκολη η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας στο χώρο πριν την άνοιξη του 2021. Υπενθυμίζοντας πως το ελεύθερο θέατρο στηρίζει το 85% του οικονομικού κύκλου εργασιών του χώρου, ζητούν από την πολιτεία τη στήριξη των επαγγελματιών του.

Οι ίδιοι δηλώνουν έτοιμοι να επαναπροσαρμόσουν τον καλλιτεχνικό τους προγραμματισμό ωστόσο υπογραμμίζουν πως πρέπει να το κάνουν μέσα σ’ ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τίθενται στο πλευρό των καλλιτεχνών που διεκδικούν την κρατική ενίσχυση και καλούν την πολιτεία για πρώτη φορά να στηρίξει το σύνολο των ανθρώπων του σύγχρονου πολιτισμού χωρίς αποκλεισμούς.

Αναλυτικά η επιστολή των ιδιωτικών θεατρικών παραγωγών αναφέρει τα εξής:

Η επώδυνη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, δημιουργεί παγκοσμίως μια καινούργια πραγματικότητα. Οι διάφοροι τομείς του πολιτισμού και ιδιαίτερα ο χώρος του θεάτρου πλήττονται ήδη δραματικά από τον περιορισμό και την αναστολή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους δημιουργούς, για τους εργαζόμενους στο θέατρο και για όλες τις συνδεόμενες με αυτό ειδικότητες και επιχειρήσεις.

Οφείλουμε με ειλικρίνεια να παραδεχτούμε πως, ακόμη κι αν βρεθεί τους επόμενους μήνες το φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού, δεν μπορούμε να αναμένουμε επιστροφή στους προ κρίσης ρυθμούς πριν από την άνοιξη του 2021. Σύμφωνα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά και οι κατάλληλες πολιτικές, προκειμένου να επανέλθουμε στην προ κρίσης κανονικότητα.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι επομένως καθοριστικός, όχι μόνο για την άμεση αλλά και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη των χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών του ελληνικού θεάτρου, και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των θεάτρων και των συνδεδεμένων με τη λειτουργία τους επιχειρήσεων.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και παραγωγή στον χώρο του ελληνικού θεάτρου αγγίζει, αν δεν ξεπερνάει ποσοστά πάνω από 85% του οικονομικού κύκλου εργασιών. Οι Έλληνες θεατρικοί παραγωγοί, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, να επανεξετάζουμε και ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουμε αρκετές φορές τον προγραμματισμό μας, γεγονός που δημιουργεί ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρήζει υποστήριξης, για πρώτη φορά και από την Πολιτεία.

Ως θεατρικοί παραγωγοί, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πολύ σημαντική πρωτοβουλία χιλιάδων, νέων κυρίως καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο χώρο του θεάματος, να διεκδικήσουν την επόμενη μέρα στον χώρο των παραστατικών τεχνών, αλλάζοντας δυναμικά το επικοινωνιακό τοπίο, ανάγοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε καθημερινό πρωταγωνιστή. Συντασσόμαστε απολύτως με τον αγώνα τους, και συμμετέχουμε με ρεαλιστικές προτάσεις ώστε μετά από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, να είμαστε πάλι όλοι «πάνω στην σκηνή», να συνεχίσουμε με τις λιγότερες απώλειες.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δηλώνουμε πως θα στηρίξουμε την επαναφορά στην ασφαλή [υγειονομικώς] κανονικότητα, που θα χρειαστεί την βοήθεια όλων. Οφείλουμε όλοι, εργαζόμενοι, πολιτεία, ιδιώτες παραγωγοί και κοινωνία να πορευτούμε ενωμένοι, με ένα κοινό σχέδιο ουσιαστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αναπτυξιακής πορείας και εξόδου από την βαθιά κρίση.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και καλούμε την πολιτεία να αναλάβει, για πρώτη φορά, την ιστορική επιλογή να στηρίξει το σύνολο του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού.