Το πορτρέτο ενός πιο ταπεινού, πιο συνετού, με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ηγέτη σκιαγραφεί μεθοδικά ο Μπόρις Τζόνσον, και μαζί με αυτόν το περιβάλλον του, από τότε που ο βρετανός πρωθυπουργός πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε με Covid-19, στις 12 Απριλίου, και δη από τότε που επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, την περασμένη Δευτέρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη «Sun», μόλις μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε πως ένα από τα τρία ονόματα του νεογέννητου γιου του επιλέχθηκε προς τιμήν των δύο γιατρών «που τον έσωσαν», ο Τζόνσον αποκάλυψε πως χρειάστηκαν «λίτρα και λίτρα οξυγόνου» προκειμένου να μείνει ζωντανός, και πως η κατάστασή του έφτασε κάποια στιγμή να είναι τόσο σοβαρή που οι γιατροί είχαν προετοιμαστεί ακόμα και για την αναγγελία του θανάτου του – «είχαν μια στρατηγική για το τι θα χρειαζόταν να κάνουν, ένα σενάριο τύπου «ο θάνατος του Στάλιν»», σχολίασε με μία δόση μαύρου χιούμορ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν πιθανότατα στην ταινία «Ο θάνατος του Στάλιν» (2017), την αντιεξουσιαστική σάτιρα του Αρμάντο Ιανούτσι που πραγματεύεται τον αγώνα δρόμου που ξεκίνησε για τη διαδοχή του «Πατερούλη» ανάμεσα στα μέλη του Πολίτμπιρο την 1η Μαρτίου του 1953, όταν ο Ιωσήφ Στάλιν έπαθε εγκεφαλικό και έπεσε σε κώμα. Στην ίδια συνέντευξη, ο βρετανός πρωθυπουργός ομολόγησε πως συνέχισε να εργάζεται κατά το πρώτο στάδιο της νόσου, όσο παρέμενε απομονωμένος στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς την είχε υποτιμήσει, αναγνώρισε πως βίωσε «μία πραγματικά δύσκολη στιγμή» όταν εισήχθη στην Εντατική και αντιμετώπιζε «50%» πιθανότητες να τον διασωληνώσουν και ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά την ιατρική ομάδα που τον βοήθησε, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκόμων Τζένι ΜακΓκι και Λούις Πιτάρμα, τους οποίους είχε σπεύσει να ευχαριστήσει και αμέσως μόλις βγήκε από το νοσοκομείο.

Τιμή

Τον διευθυντή της μονάδας λοιμώξεων του νοσοκομείου St Thomas Νικ Πράις και τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Μονάδας και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νικ Χαρτ ο βρετανός πρωθυπουργός τούς τίμησε με έναν επιπλέον τρόπο: δίνοντας (και) το όνομα Νίκολας στο παιδί που απέκτησε με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς την περασμένη Τετάρτη: Γουίλφρεντ Λόρι Νίκολας Τζόνσον, όπου Γουίλφρεντ το όνομα του παππού του Τζόνσον και Λόρι το όνομα του παππού της Σίμοντς.

Κάποιοι βλέπουν σε αυτό το νέο «ίματζ» ταπεινοφροσύνης που προωθεί ο βρετανός πρωθυπουργός την επιβεβαίωση ότι η οριακή επαφή του με τον θάνατο τον άλλαξε. Και άλλοι, μια στρατηγική η οποία θα τον βοηθήσει να παρακάμψει τις σφοδρές κριτικές που δέχεται η κυβέρνησή του για την καθυστέρηση με την οποία επέβαλε lockdown στη Βρετανία και τις ελλείψεις σε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΣΥ.

H Βρετανία πλησίαζε χθες τους 29.000 θανάτους, διεκδικούσε σοβαρά από την Ιταλία τον τίτλο της χειρότερα πληγείσας ευρωπαϊκής χώρας – και της χειρότερα πληγείσας χώρας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Το ποσοστό των Βρετανών που εγκρίνουν την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης έχει πέσει από 61% προ τριών εβδομάδων, στο 47%. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως λιγότεροι από ένας στους πέντε Βρετανούς θεωρούν πως έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί η επαναλειτουργία σχολείων, εστιατορίων, παμπ και γηπέδων. Με το υπουργικό συμβούλιο και το Συντηρητικό Κόμμα διχασμένο, και το υπουργείο Υγείας σε κόντρα με το υπουργείο Οικονομικών, ο Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει τις σκέψεις του για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, άπαξ και μειωθούν τα ποσοστά της μόλυνσης στη Βρετανία, εντός της εβδομάδας.