Το ισραηλινό Κοινοβούλιο παρέτεινε σήμερα, Πέμπτη, κατά πέντε ημέρες την προθεσμία που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στην κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει για τον εντοπισμό από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ατόμων που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Η Σιν Μπετ μπορεί να συνεχίσει τον γεωεντοπισμό των κινητών τηλεφώνων των δυνητικά αρρώστων χωρίς νομική εξουσιοδότηση έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αποφάσισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (κοινοβούλιο).

Η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να πλαισιώσει με έναν νόμο αυτό το πρόγραμμα επιτήρησης — που καταγγέλλεται ως προσβολή της ιδιωτικής ζωής από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– χωρίς τον οποίο το πρόγραμμα αυτό θα τερματιστεί.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συνέλθει την Κυριακή για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Γκάμπι Ασκενάζι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο οποίος διευκρίνισε πως το Κοινοβούλιο μπορεί να παρατείνει εκ νέου την προθεσμία αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση την ανάγκη να «εξεταστούν εναλλακτικές τεχνολογίες» για τον εντοπισμό δυνητικά αρρώστων από τον κορονοϊό.

Στις 26 Απριλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε περιθώριο στην κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη προκειμένου να ετοιμάσει τον νόμο, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ζητήσει από το Κοινοβούλιο παράταση αυτής της προθεσμίας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει το πράσινο φως στα μέσα Μαρτίου προκειμένου η Σιν Μπετ, που κανονικά επικεντρώνει στις τρομοκρατικές δραστηριότητες, να συλλέγει δεδομένα για τους πολίτες και να εντοπίζει τα κινητά τους στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει επισήμως 15.870 περιστατικά μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, εκ των οποίων περίπου 220 θανάτους. Οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένα μέτρα περιορισμού, επιτρέποντας, για παράδειγμα, την επαναλειτουργία των καταστημάτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.