Στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.

Η ανακοίνωση αυτή, ωστόσο του πρωθυπουργό δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Εκκλησία η οποία θέλει  τη λειτουργία των ναών από τις 4 Μαΐου.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Μητροπολιτικής Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας, την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι «δεν ήταν τόσο ικανοποιητικές οι τοποθετήσεις της κυβερνήσεως».

Παρέπεμψε, δε στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήταν τόσο ικανοποιητικές οι τοποθετήσεις της κυβερνήσεως σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής του Μακαριωτάτου και της Ιεράς Συνόδου προς την κυβέρνηση. Προέχει βέβαια το θέμα της δημόσιας υγείας, ότι πρέπει να μπούμε σε μια ομαλή μετάβαση από μια έξαρση σε μια ύφεση. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσει η ΔΙΣ που θα συνεδριάσει αύριο (Πέμπτη) θα ακούσει και τις θέσεις του Μακαριωτάτου ύστερα από την επικοινωνία που πρέπει να είχε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» τόνισε. «Δεν είναι ο σκοπός μας να κάνουμε ΄ανταρσία’ ούτε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση» διευκρίνισε πάντως.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου περί εκτροπής ανέφερε ότι «χρησιμοποίησε απλώς μια αναφορά από τον συγγραφέα Μαξ Βέμπερ για να δηλώσει ότι όταν υπάρχει διάσταση μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας υπάρχουν προβλήματα».

Βλέπουμε ότι λένε ‘θα συνεχίσετε σε μια κατάσταση τέτοια γιατί εμείς πρέπει να δούμε…’ τι να δούμε; Έχετε δει πώς κυκλοφορούν έξω στα πεζοδρόμια;

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο, «μέσα στην εκκλησία υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατανόηση των πραγμάτων, υπάρχουν και άνθρωποι που κινούνται με το θυμικό, και άνθρωπο που έχουν μεταφυσικές ανησυχίες και η εκκλησία πρέπει όλους να τους ικανοποιεί, δεν είναι μονομέρεια…»

«Η εκκλησία από τις 16 Μαρτίου έχει δείξει και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αλληλεγγύη και συνεργασία, και έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν από μέρους και της πολιτικής ηγεσίας και των επιστημόνων επιφυλάξεις για το πως θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα, αλλά η επιφύλαξη αυτή για να μπορέσουμε να τη λύσουμε πρέπει να μας δείξουν εμπιστοσύνη κι εμάς αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι λένε ‘θα συνεχίσετε σε μια κατάσταση τέτοια γιατί εμείς πρέπει να δούμε…’ τι να δούμε; Έχετε δει πώς κυκλοφορούν έξω στα πεζοδρόμια; δεν απέχει ο ένας 2 μέτρα από τον άλλον…» ανέφερε.

Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, το πώς συμπεριφέρεται κανένας είτε σε δημόσιο χώρο είτε σε χώρο κλειστό είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Η εκκλησία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει να υπάρχουν άτομα που θα απέχουν μεταξύ τουλάχιστον 2 μέτρα όπως λένε οι επιστήμονες. «Χθες μετακινήθηκα στην πόλη της Καλαμάτας για να δω τι γίνεται… Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ήταν μια πόλις που περνά μια κρίση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από