Πυρετωδώς ετοιμάζεται η Ελλάδα για την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, με το σχέδιο εξόδου να τίθεται σε εφαρμογή από τις 4 Μαΐου.

Στην πρώτη φάση εξόδου οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στις πόλεις, αφού καταργούνται τα SMS και τα έντυπα μετακίνησης.  Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτό ισχύει μόνο εντός του νομού που κάποιος διαμένει ή αν θα μπορεί να μεταβεί και στο χωριό του.

Οι πολίτες θα μπορούν, επίσης, να ψωνίζουν και να καλλωπίζονται, καθώς στις 4 Μαΐου ανοίγουν κάποια καταστήματα, αλλά και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τι ισχύει μέχρι τις 4 Μαΐου

Για την ημερομηνία ορόσημο της 4ης Μαΐου τοποθετούνται οι αλλαγές στο 13033. Αυτή τη στιγμή όμως ισχύει κανονικά, όπως και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Μέσω κινητού τηλεφώνου και με την αποστολή μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 μπορούν να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους οι πολίτες.

Στο sms θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 (σ.σ.: είναι οι έξι λόγοι που μπορεί κάποιος να βγει), κενό, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στο δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

-Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

-Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

-Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από