Ποιοι είναι οι δημιουργοί των διάσημων κυκλαδικών ειδωλίων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εικαστικούς όπως ο Κονσταντίν Μπρανκούζι και ο Πάμπλο Πικάσο; Τι έτρωγαν; Σε ποιο θεό πίστευαν; Τι φορούσαν και πως διασκέδαζαν; Οι απαντήσεις δεν γράφηκαν ποτέ σε χαρτί. Δεν διασώθηκαν από στόμα σε στόμα.

Κι όμως κατάφεραν να αντέξουν 5.000 χρόνια και να φτάσουν ώς τις ημέρες μας, καθώς σμιλεύτηκαν στην πέτρα, αποτυπώθηκαν στον πηλό, χώρεσαν σε κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους, κρύφτηκαν σε κτερίσματα τάφων.

Οι μάρτυρες αυτοί υπήρξαν πρωταγωνιστές της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν»  που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το  2016  υπό την επιμέλεια του διευθυντή του, καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του μουσείου.

Και τώρα το ταξίδι στις Κυκλάδες  από το 3200 π.Χ. έως το 2000 π.Χ. είναι διαθέσιμο online στη διεύθυνση  https://cycladic.gr/page/kikladiki-kinonia-5000-chronia-prin

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες εκτός από τα εκθέματα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό που ακολουθούν τις ενότητες τς έκθεσης, videos, χάρτες, χρονολόγιο και αποσπάσματα του καταλόγου της έκθεσης ενώ μπορούν επίσης να αγοράσουν ηλεκτρονικά τον κατάλογο.

Για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του μουσείου είναι διαθέσιμη και η ταινία που δημιουργήθηκε με αφορμή το ποίημα του καθηγητή Σταμπολίδη μέσω του οποίου αφηγείται την ανάδυση και τον πολιτισμό της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο- το σύμβολο  που χάρη στην καθαρή φόρμα και διαχρονική απλότητά του, καθόρισε την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, από την Προϊστορία έως τον 21ο αιώνα.

Η ταινία διάρκειας τεσσάρων λεπτών πραγματοποιήθηκε σε σενάριο-αφήγηση του Νίκου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού  και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη).

Η   online περιήγηση είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά.