Όταν ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να λάβει μια σειρά αποφάσεων που θα κρίνουν καθοριστικά όχι μόνο την πρωθυπουργία του αλλά και το μέλλον του ίδιου του έθνους.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά το εξιτήριο που πήρε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου του Αγίου Θωμά, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει πότε και πώς θα χαλαρώσει το lockdown που επέβαλε πριν από 33 ημέρες.

«Είναι πολιτικό δίλημμα ζωής ή θανάτου», είπε χαρακτηριστικά ένας υπουργός της κυβέρνησης.

«Το ζήτημα είναι πλέον πώς μεταβαίνουμε από την πανδημία στην επιδημία. Και το μείζον ερώτημα είναι πόσα κρούσματα και θανάτους είστε διατεθειμένοι να έχουμε με αντάλλαγμα την επανεκκίνηση της οικονομίας;»

Η ανάκαμψη του Μπ. Τζόνσον υπήρξε επιτυχής. Από την περασμένη εβδομάδα αυξάνει τις καθημερινές του βόλτες και επίσης αυξάνει σταδιακά τον φόρτο εργασίας του.

Οι υπουργοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να επιστρέψει στη βουλή των Κοινοτήτων για την «Ώρα του πρωθυπουργού» την Τετάρτη, αν και υπάρχουν κάποιες προτάσεις να επιστρέψει τη Δευτέρα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα κρίνουν οι θεράποντες γιατροί του αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ομερτά

Επιστρέφοντας πάντως, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα διαιρεμένο υπουργικό συμβούλιο το οποίο πασχίζει να επιτύχει τον στόχο των 100.000 τεστ ημερησίως έως την Πέμπτη (όπως έχει εξαγγελθεί), στόχος που για πολλούς υπουργούς φαντάζει ανέφικτος.

Στο διάστημα της απουσίας του Τζόνσον, στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν πολλές εντάσεις εξαιτίας της απόφασης των υπουργών να τηρηθεί ομερτά για το παραμικρό. Ακόμα και για το αν έγινε ή όχι συζήτηση περί χαλάρωσης των μέτρων, υπό τον φόβο πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σύγχυση στους πολίτες όσον αφορά τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε στο σπίτι»

«Συνεχίστηκε για πολύ καιρό η καραντίνα», είπε ένας υπουργός και συνέχισε: «Πώς να πεις σε έναν 70χρονο ότι πρέπει να παραμείνει έγκλειστος μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, κάτι που μπορεί να γίνει σε 18 μήνες από τώρα; Η οικονομία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Τα στοιχεία είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Εδώ μιλάμε για μακροχρόνια, μόνιμη ζημιά».

Προ της κατάρρευσης η οικονομία

Λέγεται ότι ο Σερ Έντι Λίστερ, ένας από τους ανώτερους συμβούλους του Τζόνσον, είπε στους επικεφαλής παραγωγικών τάξεων ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην εργασία με τρία κριτήρια. Την περιοχή, την ηλικία του εργαζομένου και το είδος της βιομηχανίας.

Εκτός από την επανεκκίνηση της οικονομίας η βρετανική κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια και για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων τον Ιούνιο. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξετάζουν σενάρια όπως π.χ. να χωριστούν οι μαθητές σε γκρουπ ανά ημέρα διδασκαλίας, ή να λειτουργούν τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τις επόμενες δύο να παραμένουν κλειστά.

Οι υπεύθυνοι εξετάζουν τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Αυστραλίας, προτού καταλήξουν σε απόφαση, υπό τον φόβο πάντα μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.

Γεγονός πάντως είναι, αναφέρουν οι Times, ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ομολογείται δημοσίως, για να μην επηρεαστεί η συμπεριφορά των πολιτών όσο ισχύει το καθολικό lockdown.

Καθοριστική η συμμετοχή του στρατού στα τεστ

Όσον αφορά την διενέργεια των τεστ, οι Times επισημαίνουν ότι η συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας είναι καθοριστικής σημασίας.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχεδόν 100 κινητές μονάδες διενέργειας τεστ, επανδρωμένες από 1.000 στρατιώτες, θα βρίσκονται στους δρόμους πραγματοποιώντας έως και 300 τεστ ημερησίως.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει πλέον στη χώρα επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται πια ότι η αρχική αντίδρασή της στην πανδημία ήταν πολύ αργή.

Καθυστέρησε να σημάνει συναγερμό, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια αυτόνομη εγχώρια αλυσίδα παραγωγής προστατευτικών υλικών, προκειμένου να αναπληρώσει την αδυναμία να προμηθευτεί από το εξωτερικό.