Μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βιωματική επαφή των παιδιών με την ελληνική λογοτεχνία άρχισε το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο παιδικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες για παιδιά», όπου ηθοποιοί της πρώτης τη τάξη κρατικής σκηνής, μετέχουν της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών στον καιρό της καραντίνας.

Γνωστοί ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου, όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Ράνια Οικονομίδου, η Έμιλυ Κολιανδρή, η Τζόυς Ευείδη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Αλίκη Αλεξανδράκη με μπροστάρη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Λιγνάδη βρέθηκαν στους χώρους του θεάτρου για να διαβάσουν λογοτεχνικά κείμενα από τα Ανθολόγια του Δημοτικού Σχολείου.

Στο πρώτο επεισόδιο, ο Δημήτρης Λιγναδης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλακης διαβάζουν τη γνωστή ιστορία «Ο Καραγκιόζης και ο καταραμενος όφις».

Μπορείτε να δείτε το πρώτο επεισόδιο στο YouTube στη διεύθυνση https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=tvEdK0mAr7U.

Η πρωτοβουλία αυτή του Εθνικού Θεάτρου υπενθυμίζει την εκπαιδευτική διάσταση του θεάτρου, έναν άξονα τον οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει εις βάθος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως οι ηθοποιοί μπορούν να παίξουν πολλαπλούς ρόλους πέρα του καλλιτεχνικού, αναλαμβάνοντας τώρα κι αυτόν του εκπαιδευτή.

Το πρόγραμμα αυτό εκκινεί με αφορμή την πανδημία, ωστόσο φιλοδοξία του Λιγνάδη είναι να συνεχιστεί και μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων ως ένα εναλλακτικό μέσο παρουσίασης της διδακτέας ύλης.

Η εκπομπή, μια εσωτερική παραγωγή της Γενικής  Διεύθυνσης Τηλεόρασης της ΕΡΤ, θα μεταδίδεται καθημερινά από την ΕΡΤ2, αμέσως μετά το τέλος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μαχαίρα, η διεύθυνση παραγωγής της Κυριακής Βρυσοπούλου, η διεύθυνση φωτογραφίας των Γιάννη Λαζαρίδη και Χρήστου Μακρή, το μοντάζ του Θανάση Ντόβα και τα γραφικά της Όλγας Μαγγελιώτου.