Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πλέον η αγορά πετρελαίου για την πορεία των τιμών μετά το πρόσφατο ιστορικό κραχ. Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ (Brent) έφτασαν να υποχωρούν έως τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών, μετά τη χωρίς προηγούμενο βουτιά του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate-WTI). Το μπρεντ κινήθηκε στα τέλη της εβδομάδας σε επίπεδα άνω των 20 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό αργό σε επίπεδα πάνω από 15 δολάρια το βαρέλι.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα της εβδομάδας στις ΗΠΑ το αμερικανικό αργό (WTI) για παράδοση Μαΐου βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1946. Οι τιμές για τα συμβόλαια αυτά όχι μόνο μηδενίστηκαν, αλλά έφτασαν στα πρωτοφανή επίπεδα όλων των εποχών των μείον 37 δολαρίων, με τους παραγωγούς να πληρώνουν ουσιαστικά τους αγοραστές για να πάρουν το πετρέλαιό τους. Η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια παράδοσης του Μαΐου του αμερικανικού αργού ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι στην Ελλάδα από το κραχ στο πετρέλαιο

 

Μετά τον μηδενισμό των τιμών του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Μάιο, στη συνέχεια υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του WTI για παράδοση τον Ιούνιο που έφτασαν μέχρι τα 11,5 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση αυτή στο αμερικανικό αργό δεν άργησε να επηρεάσει και τις τιμές του μπρεντ. Αυτές υποχώρησαν ακόμη και στα 16 δολάρια το βαρέλι που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα τα οποία είχαν καταγραφεί από το 1999, προκαλώντας νέα αναστάτωση στην αγορά. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση της γενικότερης τάσης στις τιμές. Οι αγορές παρουσιάζουν ήδη σημάδια έντονης νευρικότητας λόγω της πανδημίας, αλλά περιμένουν και το παραμικρό καλό νέο ύστερα από εβδομάδες πιέσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ