Με χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, θα μεταβούμε στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, που θα ακολουθήσει προσεχώς, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κος Τσιόδρας εξήγησε ότι η χρήση μάσκας δεν αφορά τους ανοιχτούς χώρους αλλά «τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία» καθώς και τα καταστήματα όταν αυτά ανοίξουν.

Πρόσθεσε δε, ότι  η σωστή χρήση της μάσκας θα επικοινωνηθεί από την πολιτεία ώστε να μη δίνεται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας.

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την οριστική θέση των αρχών, σύμφωνα με την οποία, και με βάση τις οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), συνίσταται η χρήση υφασμάτινης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Η σωστή χρήση

Στόχος είναι να δώσουμε «ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθαρίζοντας ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών.

Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Οι μάσκες μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς ) ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη επικοινωνηθεί.

Πώς πρέπει να φοράμε τις μάσκες

Βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να φοράμε μάσκες, εξηγεί το σωστό τρόπο να φοράμε μία μάσκα, και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

«Αφού τελειώσετε με την υγιεινή χεριών μπορεί να βάλετε τη μάσκα σας προσεκτικά», σημειώνει η νοσηλεύτρια στο βίντεο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.

Η ίδια εξηγεί ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και πριν βγάλουμε τη μάσκα, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε μετά από μία χρήση.

Οδηγίες ΠΟΥ για τη σωστή χρήση μάσκας

-Πριν βάλετε μια μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
-Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα ενώ τη χρησιμοποιείτε. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
-Αντικαταστήστε τη μάσκα με καινούργια μόλις γίνει νωπή και μην ξαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης.
-Για να αφαιρέσετε τη μάσκα: αφαιρέστε την από πίσω (μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας). -Απορρίψτε αμέσως σε κλειστό κάδο. Καθαρίστε τα χέρια με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από