Παρελθόν μπορεί να αποτελούν πλέον οι εικόνες με τους παθιασμένους συλλέκτες που έδιναν μάχη για το έργο τέχνης που ποθούσαν συνωστισμένοι στις αίθουσες δημοπρασιών , οι μεγάλοι οίκοι ωστόσο έχουν βρει τον τρόπο να σημειώνουν ακόμη και την περίοδο του lockdown τα δικά τους ρεκόρ.

Απόδειξη ο οίκος Sotheby’s, o οποίος σημείωσε τον υψηλότερο τζίρο που έχει κάνει ως σήμερα σε διαδικτυακή δημοπρασία.

Η όγδοη εκδοχή της δημοπρασίας με έργα σύγχρονης τέχνης επιλεγμένα από επιμελητές έγινε στο Λονδίνο με τζίρο 6.4 κατ. δολάρια, ποσό αρκετά υψηλότερο από εκείνο των ανώτατων εκτιμήσεων που ήταν περί τα 5,7 κατ. δολάρια.

Περισσότερα από τα μισά έργα που πωλήθηκαν ξεπέρασαν την αρχική ανώτατη τιμή εκτίμησης, ενώ από το σύνολο των διαθέσιμων έργων άλλαξε χέρια το 88%.

Από τη βραδιά μάλιστα δεν έλειψαν και τα πολυπόθητα ρεκόρ.

Την παράσταση έκλεψε ένας μεγάλος πίνακας του Τζορτζ Κόντο υπό τον τίτλο “Διαμετρικά αντίθετη συνάντηση” τον οποίο ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το 2005 σαφώς επηρεασμένος από τα έργα του Πάμπλο Πικάσο.

Η αρχική εκτίμηση ήταν στις 987.000 δολάρια και τελικά πωλήθηκε προς 1,299.753 δολάρια, τιμή ρεκόρ για έργο ζωγραφικής σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Με τη διεθνή αγορά της τέχνης να βρίσκεται σε ύπνωση λόγω του lockdown οι διαδικτυακές δημοπρασίες λειτουργούν ως μια ανάσα ζωής για τους οίκους δημοπρασιών.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία ήταν προγραμματισμένη να γίνει δια ζώσης, αλλά μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο λόγω των συνθηκών και είναι η 18η που διοργανώνει online ο συγκεκριμένος οίκος.

Μέχρι και τον περασμένο μήνα ο συνολικός τζίρος κυμαινόταν στα 37 εκατ. δολάρια, σχεδόν τα μισά από τα 80 εκατ. δολάρια που έφεραν στο ταμείο οι αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου δημοπρασίες του οίκου το 2019. Συνολικά για το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου είναι προγραμματισμένες 43 online δημοπρασίες από τους Sotheby’s ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι Christie’s και οι Phillips.