Την παράταση του lockdown στη Γαλλία για άλλο έναν μήνα, μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαϊου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που θα ακολουθήσει η χώρα τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι ο κοροναϊός βρίσκεται πλέον σε ύφεση στη Γαλλία.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι από εκείνη την ημερομηνία και ύστερα να αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα γραφεία και τις δουλειές τους, τηρώντας πάντα βέβαια κάποιους κανόνες ασφαλείας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Μάλιστα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να δώσει μάσκα ασφαλείας σε κάθε πολίτη, έτσι ώστε η επιστροφή στις δουλειές να γίνει με ασφάλεια.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα αρχίσουν επίσης σταδιακά να ανοίγουν μετά τις 11 Μαΐου. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα ανοίξουν πριν το καλοκαίρι.

Δεν θα ανοίξουν από τον Μάιο τα καταστήματα εστίασης

Κατά την πρώτη αυτή φάση της χαλάρωσης των μέτρων, από τις 11 Μαΐου δεν θα ανοίξουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα σινεμά και γενικά οι χώροι διασκέδασης και εστίασης.

Το ίδιο ισχύει και για τα φεστιβάλ και τις συναυλίες, για τα οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο.