Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Λάρισα σύσκεψη της οποίας προΐστανται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκύψει μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού σε οικισμό Ρομά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Λαρίσης.

Οι κ. Χαρδαλιάς και Τσιόδρας έφτασαν στη θεσσαλική πρωτεύουσα νωρίς το μεσημέρι με Super Puma προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Στην αποστολή τους συνοδεύει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γ.γ. Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Aστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής στο ΓΝΛ Απόστολος Κομνός και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Τσιόδρα, καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κλιμάκιο, θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις στη Λάρισα,ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

Σε καραντίνα 4.000 άνθρωποι

Από την ώρα που εντοπίστηκαν τα κρούσματα στον οικισμό των Ρομά χθες το βράδυ τέθηκαν σε καραντίνα οι περίπου 4.000 άνθρωποι  που κατοικούν σε αυτόν.

Το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η λήψη δειγμάτων στο τμήμα του οικισμού Ρομά της Νέας Σμύρνης, όπου χθες εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Της διαδικασίας προΐσταται ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος και επισήμανε πως σε πρώτη φάση θα ληφθούν περίπου 200 δείγματα ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος της διασποράς.

Τη δειγματοληψία πραγματοποιεί κλιμάκιο γιατρών, μετά από συνεργασία των Νοσοκομείων της Λάρισας και του ΕΟΔΥ, όπως και άλλων φορέων.

Από σήμερα έχουν αρχίσει και απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου ο οποίος ήταν το πρώτο κρούσμα που ντοπίστηκε και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολύνει άλλα 12 άτομα

Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει έως και τις 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Σημειώνεται δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.

Δήμαρχος Λάρισας: Οι γάμοι και τα γλέντια δεν είχαν σταματήσει στον καταυλισμό

Ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης μιλώντας το πρωί στο MEGA ανέφερε πως τις προηγούμενες μέρες οι Ρομά γλεντούσαν καθώς δεν είχαν σταματήσει οι γάμοι στον καταυλισμό, πράγμα που δεν αποκλείει ο κοροναϊός να έχει μεταδοθεί και σε άλλους κατοίκους του καταυλισμού.

Ο δήμαρχος τόνισε πως σε καραντίνα βρίσκονται περίπου 4.000 κάτοικοι, καθώς ο καταυλισμός βρίσκεται στην άκρη της πόλης και συνδέεται με τον αστικό ιστό. Έτσι ακόμη και πολίτες που δεν έχουν σχέση με τον καταυλισμό έχουν μπει σε καραντίνα.