Οι ΗΠΑ είναι ήδη σε ύφεση και θα παραμείνουν έτσι για αρκετούς ακόμη μήνες, σύμφωνα με έρευνα 45 οικονομολόγων.

Σημαντική οικονομική ύφεση

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια απότομη, σύντομη ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η πανδημία του κοροναϊού «περιορίζει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα», σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Οικονομικών (National Association for Business Economics).

Η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα υποχώρησε με ρυθμό 2,4% το πρώτο τρίμηνο και θα μειωθεί κατά 26,5% το δεύτερο τρίμηνο, όπως προέβλεψε η NABE.

Ανεργία

Η αμερικανική αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Η NABE αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει στο 12% μέχρι τα μέσα του έτους, ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να χάσουν 4,58 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτή η απώλεια θέσεων εργασίας θα συγκρατήσει τις δαπάνες, έναν σημαντικό κινητήριο μοχλό της αμερικανικής οικονομίας.

Ανάκαμψη

Οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά οι οικονομολόγοι είναι επίσης αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα ανακάμψει ξανά.

Προβλέπουν ότι θα αυξηθεί με ρυθμό σχεδόν 6% μέχρι το τέλος του έτους. «Η μέση εκτίμηση δείχνει ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν μέχρι το τέλος του έτους με την υποστήριξη από επιθετικά δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της NABE Constance Hunter.

Πηγή: edition.cnn.com