Ο λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι αν χαλαρώσουν νωρίτερα τα μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

«Εάν ενθουσιαστούμε και αποκλιμακώσουμε νωρίτερα, θα χάσουμε ότι έχουμε χτίσει μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά» υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά, ενώ σημείωσε ότι όπου απαιτείται λαμβάνεται η απόφαση για εφαρμογή απομόνωσης ή καραντίνας.

Αναφορικά με τα τεστ ελέγχου κατ’ οίκον, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι αναμένεται να εφαρμοστεί το φιλόδοξο σχέδιο για περισσότερα τεστ, κάτι που θα δώσει πιο σαφή αποτελέσματα.

Όπως είπε, τα μοριακά τεστ είναι αυτά που είναι πιο αξιόπιστα, με τη σημείωση ότι υπάρχει καθυστέρηση στα αποτελέσματα. «Θα έρθουν και μοριακά rapit test, εργάζονται αμερικανικά εργαστήρια πάνω σε αυτά» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τότε θα είναι πιο άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Για τη «δράση» των κορωνοϊών στον άνθρωπο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι δεν καταλείπουν μόνιμη ανοσία. «Για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών υπάρχει ανοσία, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι γίνεται τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με τις συζητήσεις για μείωση των κρουσμάτων με την άνοδο της θερμοκρασίας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Covid-19, αλλά ότι ακούγεται αφορά τις περιπτώσεις των κορωνοϊών γενικότερα. «Ελπίζουμε να μην μας διαψεύσει αυτός ο κορωνοϊός» κατέληξε.