Ενώ η νησιωτική χώρα έχει κερδίσει διεθνή έπαινο για τις προσπάθειές της να εξαλείψει την εξάπλωση του κοροναϊού, οι μολύνσεις της αυξάνονται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στις 1.114 την Παρασκευή, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Αποφασίσαμε αντί να αφήσουμε να αυξάνονται τα κρούσματα σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, να κάνουμε μια αποφασιστική κίνηση τώρα, για να προλάβουμε τις κλιμακούμενες λοιμώξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της  Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ σε μια ομιλία και υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μέτρα

Τα καταστήματα τροφίμων, οι αγορές και τα σούπερ μάρκετ, οι κλινικές, τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι μεταφορές και οι βασικές τραπεζικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 7 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, ενώ τα σχολεία θα μεταβούν σε κατ’ οίκον εκπαίδευση από τις 8 Απριλίου. Τα μέτρα ενδέχεται να παραταθούν πέραν του ενός μηνός αν η κατάσταση δε βελτιωθεί, ανέφεραν οι αρχές.

Ο Πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγουν την κοινωνικοποίηση με άλλους πέρα ​​από το δικό τους σπίτι. «Πηγαίνετε μόνο για να κάνετε τα βασικά πράγματα», είπε.

Προσέθεσε ότι η χώρα είχε αρκετές προμήθειες τροφίμων που θα διαρκέσουν αυτή την περίοδο και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι κινήσεις θα συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μιας μεγάλης εστίας, αλλά και στη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, δήλωσε ο Λι, ο οποίος νάλογα με την πορεία του ιού θα επιτρέψει στις αρχές να χαλαρώσουν μερικά από τα μέτρα.

Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει υιοθετήσει ορισμένα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά είχε αφήσει σχολεία και επιχειρήσεις  να παραμείνουν ανοιχτά.

Ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του κράτους ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πηγή: reuters.com